ua en ru

Референдум в Каталонії: подробиці

Референдум в Каталонії: подробиці Фото: референдум в Каталонії (twitter barcagalaxy)

Чому Каталонія хоче відокремитися і як проходить референдум - в матеріалі РБК-Україна

Референдум про незалежність Каталонії автономного співтовариства від Іспанії проходить сьогодні, 1 жовтня. РБК-Україна стежить за перебігом подій навколо голосування.

2 жовтня

17:00

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив про те, що на протязі 24 годин після оголошення результатів референдуму влади Каталонії оголосять своє рішення щодо незалежності регіону.

"Я думаю, що ми заслужили право бути почутими, щоб на наші проблеми безпосередньо звертали увагу європейські інститути", - заявив Пучдемон.

Також, за словами глави уряду, "необхідно посередництво третьої сторони", щоб врегулювати ситуацію між Мадридом і Барселоною.

15:55

Глава Мін'юсту Іспанії Рафаель Катала заявивши в тому, що влада Іспанії можуть відібрати в Каталонії автономію.

"Існує 155-я стаття (конституції, - ред.). Ми застосуємо всю силу закону. Нашим обов'язком є рішення проблем і ми це зробимо, навіть якщо певні заходи будуть болючим. Але якщо хтось проголосить незалежність, ми змушені будемо сказати їм , що вони цього не мають права зробити ", - підкреслив чиновник.

09:30

Президент Женералітета Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що парламент в найближчі кілька днів вирішить питання незалежності регіону від Іспанії.

"Уряд в найближчі кілька днів направить результати голосування в Каталонський парламент, щоб він міг діяти відповідно до закону про референдум", - заявив Пучдемон.

Він також підкреслив, що після проведеного референдуму каталонці отримали право бути "почутими, шанованими і визнаними".

"У цей день надії і страждань громадяни Каталонії отримали право на створення незалежної держави в формі республіки", - резюмував Пучдемон.

Протягом двох днів після оголошення результатів парламент проведе сесію з питання незалежності Каталонії.

00:02

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що ніякого референдуму про незалежність Каталонії не було.

"Ніякого референдуму не було. Він не передбачений законом", - сказав Рахой на прес-конференції.

Рахой також подякував силовикам, які "виконували свій обов'язок", розганяючи протестувальників в Каталонії, а також лідерів інших країн, які засудили проведення референдуму. Прем'єр-міністр Іспанії зазначив, що уряд країни все ще відкритий для діалогу.

1 жовтня

18:45

Кількість постраждалих громадян в результаті зіткнень з поліцією під час референдуму про незалежність Каталонії збільшилася до 465. Про це повідомив департамент охорони здоров'я Женералітата Каталонії.

У департаменті заявили, що серед постраждалих є двоє людей з серйозними травмами.

18:00

В Іспанії суд міста льєйда відкрив кримінальне провадження проти поліції Каталонії за звинуваченням в бездіяльності в день референдуму про незалежність автономії.

"У зв'язку з можливим вчиненням злочину, яке полягає в непокорі судовим рішенням, було відкрито попереднє виробництво для визначення обставин і характеру подій, а також осіб, які до цього причетні", - заявили в суді.

В надмірної пасивності поліцію Каталонії також звинуватив профспілка поліцейських Іспанії. У місцевій поліції відповіли, що виконують рішення суду і діють відповідно до ситуації.

17:20

Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька порекомендувала українцям, які зараз знаходяться в Іспанії, не піддаватися на провокації і не брати участь в масових акціях в ході референдуму в Каталонії.

"У зв'язку з підвищеною суспільною активністю, яка сьогодні спостерігається в день так званого референдуму, який, нагадаю, визнаний незаконним, ми рекомендуємо громадянам України уникати масових скупчень людей, просимо бути пильними і не піддаватися на провокації, в тому числі не брати участь і не залучатися до будь-яких акціях ", - сказав вона.

За її словами, в даний час сутички відбуваються тільки у місць для голосування, як правило, у освітніх установ. Як зазначила генконсул, точне число постраждалих поки не відомо.

"Зараз називаються різні цифри про постраждалих. Зокрема, установи охорони здоров'я Каталонії говорять, що 38 чоловік звернулися за допомогою до медичних установ. У заявах керівників уже звучить цифра близько 300 осіб. Зараз важко сказати, наскільки достовірні цифри. Інформації, що серед постраждалих є громадяни України, ми поки не маємо ", - доповіла Драмарецька.


17:10

Футбольний клуб "Барселона" проведе домашній матч чемпіонату Іспанії проти "Лас-Пальмас" при порожніх трибунах. Про це повідомила прес-служба клубу.

"Барселона" засуджує події, які відбулися сьогодні в багатьох частинах Каталонії, щоб не допустити реалізацію демократичного права громадян на свободу вираження. З огляду на винятковий характер подій, Рада директорів вирішила, що "Барселона" зіграє проти "Лас-Пальмаса" за зачиненими дверима після відмови Професійної футбольної ліги перенести гру ", - заявили в" Барселоні ".

"Лас-Пальмас" вийде на матч з "Барселоною" в футболках з прапором Іспанії. "Лас-Пальмас" відвідає Каталонію в унікальний для нашої країни день. Саме 1 жовтня влада регіону вирішили провести референдум, який не зізнається владою нашої країни. Виходить, що "Барселона" перетворила офіційний матч Ла Ліги в щось більше, що виходять за рамки правового поля ", - заявили в" Лас-Пальмас ".

16:30

Більше 50% виборців проголосували на референдумі про незалежність Каталонії від Іспанії. Про це заявив Жорді Турул.

Відзначено, що 50% ізберателей проголосували в середині дня на тих ділянках, де "немає поліцейського втручання".

"Там, де немає насильства з боку поліції, рівень участі дуже високий, десь більше 50%", - пояснив Турул.

16:15

Як повідомляє іспанське видання El Pais, поліція закрила 183 виборчі дільниці Каталонії. Правоохоронці пояснюють це міркуваннями безпеки, а також тим, що виконують наказ суду.

У той же час, в ході зіткнень в день референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії постраждали 337 осіб. Про це заявив представник уряду Каталонії Жорді Турул.

"У зіткненнях поранені 337 людей", - повідомив він.

15:20

Чому Каталонія хоче відокремитися від Іспанії

Рух за незалежність Каталонії має довгу історію. Перша спроба каталонців відокремитися від Іспанії, аргументована культурної і мовної відокремленістю каталонців, була прийнята в 1871 році. Однако, шляхом переговорів Мадрид домігся того, що землі залишилися у складі королівства.

У 1979 Каталонія отримала статус автономного співтовариства в складі Іспанії, каталонська мова отримала офіційний статус в області.

За останні роки в Каьалоніі місцева влада проводила ряд неофіційних опитувань і референдумів про майбутнє Каталонії, на яких більшість жителів регіону стабільно підтримувало незалежність від Іспанії. Останнє опитування, що не має, однак, юридичної сили, пройшов в Каталонії в 2014 році. При явці в 2,25 млн осіб (при населенні 7,5 млн осіб), 80,8% голосуючих висловилися за незалежність автономії.

14:30

Під час зіткнень в день референдуму про незалежність Каталонії поранення отримали 11 силовиків. Про це повідомляє МВС Іспанії в Twitter.

"На даний момент 9 агентів поліції і два офіцера цивільної гвардії отримали поранення при виконанні судового наказу", - повідомили в іспанському відомстві.

14:20

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що поліція Іспанії застосувала проти каталонців, які прийшли проголосувати за незалежність регіону від Іспанії, гумові кулі і поліцейські кийки.

"Невиправдане, невідповідне і безвідповідальне насильство іспанської держави сьогодні не вплинуло на бажання каталонців проголосувати", - сказав Пучдемон, додавши, що дії Мадрида виставили Іспанію "в жахливому світлі".

13:25

У Каталонії в результаті зіткнень з поліцією постраждали 38 осіб, повідомив каталонський уряд.

"Служби швидкої допомоги Каталонії надали допомогу 38 людям, які отримали травми в результаті репресій з боку іспанської поліції", - заявили в каталонському уряді.

Каталонія: карта

alt

Фото: карта Каталонії (колаж РБК-Україна)

13:00

У Барселоні в ході зіткнень навколо рефендуму про незалежність Каьалоніі поліцейські застосували гумові кулі проти громадян. Про це повідомляє телеканал Sky News в Twitter.

"Поліція стріляє гумовими кулями по учасниках голосування під час протестів в день референдуму про незалежність Каталонії", - йдеться в повідомленні. Журналіст телеканалу також показав в ефірі один з патронів.

12:50

У Каталонії на референдумі про незалежність відкрилися і працюють 73% виборчих дільниць.

"73% виборчих дільниць відкриті і працюють", - повідомив прес-секретар уряду Каталонії Жорді Турулл.

Уряд Каталонії дозволило голосувати на будь-якому з відкритих виборчих дільниць.

"Ми закликаємо до спокою і терпимості", - сказав Турулл.

За його словами, на комп'ютери на виборчих дільницях не припиняються кібератаки. Також він звинуватив уряд Іспанії в застосуванні насильства до мирних громадян і виступив з вимогою відставки представника урядової делегації в Каталонії Енріка Милье.

12:25

Мер Барселони Пекла Колау назвала іспанський уряд під керівництвом Маріано Рахоя боягузами. Про це вона написала в Twitter.

"Боягузливий глава уряду наповнив поліцією наше місто. Барселона - це місто світу, нас не залякати", - написала Колау.

12:03

Референдум в Каталонії: фото і відео сутичок

11:30

Поліція іспанії заблокувала виборчу дільницю, де має голосувати президент Каталонії Карлес Пуджемон.

Більш 50 офіцерів Національної гвардії відразу після початку голосування оточили будівлю школи Сан-Хулія в Жироні, у спортивному залі якої розміщено ділянку.

Пізніше на ділянці збільшилася кількість силовиків, під будівлею школи відбулися зіткнення.

10:40

На референдумі про незалежність Каталонії на виборчих дільницях почалися сутички між поліцією і громадянами, охочими взяти участь у голосуванні.

МВС Іспанії повідомляє, що співробітники поліції ще напередодні референдуму закрили більшу частину передбачуваних місць голосування. На деяких з тих ділянок, які все ж відкрилися сьогодні вранці, почалися сутички між поліцією і громадянами, охочими взяти участь у голосуванні.

Зараз поліцейські блокують вхід до будівлі і намагаються вилучити бюлетені. Верховний суд Іспанії раніше заборонив використовувати громадські будівлі для голосування, повідомляє МВС.

В Барселону перекинуті додатково десятки тисяч поліцейських і цивільних гвардійців. Влада Каталонії закликають виборців взяти участь у голосуванні.

Мер Барселони Пекла Колау закликала Євросоюз виступити посередником для врегулювання питання про статус Каталонії - при будь-якому результаті референдуму.

07:00

Каталонці почали формувати черзі для голосування на референдумі про незалежність

Це відбувається всупереч спробам уряду Іспанії запобігти голосування. Черги з виборців почали формуватися на кількох виборчих дільницях у школах Барселони.

Вдень раніше в Іспанії поліція опечатала школи Каталонії, в яких планувалося відкрити дільниці для голосування на референдумі про незалежність автономії. У школах ночували прихильники референдуму разом зі своїми дітьми.

Поліція також провела рейд в центрі телекомунікацій та інформаційних технологій в Барселоні. В уряді Іспанії заявили, що закриті вже 1 300 2 300 виборчих дільниць.