ua en ru

Реєстр банкрутів має бути відкритим для банків, - УКБС

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС), вважає, що для підвищення якості кредитного аналізу платоспроможності позичальників та ефективності роботи з проблемною заборгованістю, банки зацікавлені в отриманні максимально доступної інформації з єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство. Про це повідомляється у прес-релізі УКБС.

УКБС в рамках спільного опрацювання з Міністерством юстиції України питання щодо надання банкам оперативного доступу до інформації з реєстру банкрутств, внесла на розгляд міністерства пропозиції щодо обсягу необхідної кредиторам інформації про банкрутів.

Зокрема, на думку УКБС, банки повинні мати можливість отримувати відомості про боржника; стан провадження у справі про банкрутство; фінансово-економічні показники діяльності боржника, у т.ч. щодо погашення ним заборгованості із заробітної плати; дані реєстру вимог кредиторів, відомості щодо складу комітету кредиторів та стан розрахунку з ними; відомості про арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) та іншу інформацію щодо провадження у справі про банкрутство боржника.

В УКБС переконані, що надання кредиторам електронного он-лайн доступу до достовірної інформації про контрагента, яка міститься у реєстрі, сприятиме реалізації завдань щодо зниження рівня ризиків фінансової системи та підвищення її спроможності забезпечувати стале зростання національної економіки. Одночасно, це відповідає міжнародній практиці та намірам Мін'юсту відкрити доступ до власних реєстрів у найближчій перспективі для всіх громадян.

Експерти УКБС також зазначають, що на прикладі банківської системи, можливістю перевірки інформації про потенційних та фактичних контрагентів зможуть скористатися й інші суб'єкти господарювання.

"Можливість моніторингу контрагентів на предмет порушення проти них провадження у справі про банкрутство дозволить суб'єктам господарювання адекватно оцінювати ризики у своїй діяльності, пов'язані з неплатоспроможністю партнерів. Так, лише за І півріччя 2013 р. на розгляді у місцевих господарських судах знаходилось близько 5,5 тис. справ про банкрутство, у т.ч. закінчені провадженням 3,4 тис., з винесенням постанов про визнання банкрутом - понад 2 тис. (тоді як за весь 2012 р. було винесено 4,6 тис. таких постанов)", - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.