ua en ru

Реальне зростання ВВП в 2013 р. складе максимум 2%, - Терьохін

Реальне зростання ВВП в 2013 р. складе максимум 2%. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності народний депутат Сергій Терьохін, передає кореспондент РБК-Україна.

"У номінальному вираженні там соціальне зростання є, але якщо порівняти із запланованою інфляцією і реальним ВВП, який буде, а не той, який написаний і який складе близько 2% зростання максимум, а не 3,4%, як вони там записали, то реальні соціальні виплати просто відпали б", - спрогнозував Терьохін.

Крім того, він припускає, що найбільшою проблемою прийняття бюджету в нинішньому вигляді стане те, що вже в першому кварталі 2013 р. виникнуть "найсильніші провали в бюджетних доходах".

"Податки переплачені по грудню, тобто, на казначейському рахунку в січні буде нуль, а платити за січень і лютий нам тільки по зовнішнім суверенних зобов'язаннях понад 7 млрд дол. треба", - сказав Терьохін, додавши, що в бюджеті на 2013 р. джерел надходження цих коштів не передбачено.

Також Терьохін спрогнозував, що виходячи з даної ситуації вже в січні уряд зробить спробу перекредитуватися, при тому, що з місією МВФ на сьогоднішній день ніяких домовленостей не досягнуто.

Нагадаємо, проект державного бюджету України на 2013 р. передбачає реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте також: МВФ прогнозує зростання ВВП України в 2013 р. на рівні 3,5%