ua en ru

Реальна вартість параду на святкування річниці незалежності України становить 212,7 млн грн, - джерело

Міністерству оборони не вистачає коштів на проведення військових парадів з нагоди 20-ї річниці незалежності України. У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" є попередній кошторис витрат на проведення парадів, присвячених 20-й річниці незалежності України.

На початку червня перший заступник міністра оборони Володимир Можаровський повідомив, що паради повинні пройти в Києві, Керчі, Одесі, Севастополі, Львові та Вінниці. До участі в них залучать близько 10 тис. військовослужбовців, понад 500 одиниць озброєння і техніки, зокрема 34 літаки, 12 вертольотів, 14 кораблів і катерів.
Водночас, згідно з кошторисом, підписаної керівниками Генштабу та департаменту фінансів Міноборони, реальна вартість параду із залученням заявленої кількості військовослужбовців і техніки становить 212,7 млн грн. Самою витратною частиною є підготовка озброєння і техніки (122 млн грн), придбання пально-мастильних матеріалів (72,6 млн грн), а також пошиття мундирів і придбання речового майна (10,7 млн ​​грн). Крім цього, до кошторису включені витрати на перевезення особового складу і техніки, харчування військовослужбовців, оплата відряджень, забезпечення зв'язком, культурно-виховну робота і оренда місць для тренувань. Найбільш масштабний парад планується провести в Києві. Жителі столиці зможуть побачити проходження 20 парадних одиниць (майже 2,8 тис. військовослужбовців), проїзд механізованої колони у складі 208 одиниць військової техніки. Крім того, над Києвом повинні пролетіти 46 літаків і вертольотів.
Як повідомило джерело видання в Генеральному штабі, в умовах браку коштів на підготовку до парадів військове відомство змушене залучати кошти, призначені для фінансування збройних сил в III-IV кварталах поточного року за програмами відновлення боєздатності, утримання, експлуатації і ремонту військової техніки, а також підготовки військ. Джерело не виключає, що організація параду за рахунок інших статей військового бюджету може призвести до падіння боєздатності армії восени та взимку цього року.
Дефіцит коштів у Міноборони планують ліквідувати декількома способами. Передбачається звернутися до Міністерства фінансів з проханням збільшити бюджет військового відомства на 151,3 млн грн шляхом внесення змін до закону про держбюджет на 2011 рік. Крім цього, представники Міноборони направили Президенту Віктору Януковичу пропозиції щодо зменшення витрат на проведення парадів. Зокрема, пропонується відмовитися від проїзду механізованих колон (це дасть економію майже 100 млн грн), наполовину зменшити авіаційну складову параду або обмежитися проходженням піших колон у всіх шести містах. Останнє дозволить вкластися в суму, передбачену держбюджетом. Однак глава держави поки не ухвалив ніякого рішення.

Як повідомлялося 3 червня, Міністерство оборони шукає можливість "вкластися" в 56 млн грн для підготовки параду, виділених бюджетом. В квітні міністр оборони України Михайло Єжель поставив завдання мінімізувати витрати на підготовку і проведення в Україні парадів військ.