ua en ru

Реалізація угод щодо газотранспортного проекту Nabucco намічена на друге півріччя 2011 р

Реалізація всіх угод щодо газотранспортного проекту Nabucco намічена на друге півріччя 2011 р. Таку заяву зробив сьогодні управляючий директор Nabucco Gas Pipeline International Рейнхард Мітчек, додавши, що перенесення термінів виконання контрактів не очікується, передає РБК.
За словами Мітчека, підстав для перегляду проектної вартості газопроводу (7,9 млрд євро) немає. Тим не менш, робота з оцінки проекту триває, результати стануть відомі після її закінчення.
Раніше повідомлялося, що, за неофіційною інформацією, проектна вартість газопроводу Nabucco зросла з 7,9 млрд євро до 12-15 млрд євро. Також повідомлялося, що прийняття остаточного інвестиційного рішення по газопроводу може бути відкладено до 2012 р. у зв'язку зі збільшенням вартості і неврегульованим питанням про постачання газу. Раніше воно переносилося на 2011 р. через тривалі переговори з поставками "блакитного палива" з Азербайджану.
Учасниками проекту Nabucco є компанії OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), SNTGN Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників має рівними частками - по 16,67%. Основними постачальниками для проекту розглядаються Азербайджан, Ірак і Туркменістан.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану.