ua en ru

Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні допоможе змінити ситуацію з безробіттям, - Клименко

Реальний рівень безробіття в Україні вже перевищив 10% або 2 мільйони безробітних, що в п'ять разів більше офіційної статистики. Уникнути ризиків, пов'язаних з безробіттям, Україна може тільки розвиваючи малий і середній бізнес, заявив політик і засновник ініціативи "Відновлення Донбасу" Олександр Клименко.

"В середньому щорічно, починаючи з кінця 2013 року, кількість безробітних українців збільшується на 250-270 тисяч. Якщо поточна ситуація не зміниться, то до кінця року армія безробітних становитиме 2,3 млн осіб. Плюс 1,6 млн членів їх сімей. А це майже чотири мільйони українців", - каже політик.

Клименко зазначає, що в цій статистиці не враховується приховане безробіття.

"Є маса працівників, переведених на скорочений робочий день, "голу" ставку без надбавок, триденний робочий тиждень і т. д", - заявив він.

За словами Клименка, в цілому, 10-12% - це вже критичний поріг безробіття. Перевищення цієї межі спричиняє соціальні потрясіння навіть в мирних і благополучних країнах. Крім того, зазначає політик, різко зростає рівень криміналізації суспільства, що в умовах війни в Україні та слабкості правоохоронної системи є серйозною загрозою для національної безпеки.

Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні допоможе змінити ситуацію з безробіттям, - Клименко

Фото: інфографіка з безробіття в Україні

На думку Клименка, єдина реальна можливість України уникнути зростаючих ризиків - це зробити пріоритетом у державній економічній політиці розвиток малого і середнього бізнесу.

"Сегмент МСБ дає в Україні лише 7% ВВП. Але в нашому випадку важливо інше: малий і середній бізнес сьогодні працевлаштовує 60% зайнятого населення. І ключовим питанням тут повинні бути не фінансова віддача для бюджету (хоча з розростанням цього сегмента вона теж підвищиться), але можливість уникнути соціальних потрясінь, давши людям роботу", - стверджує політик.