ua en ru

Розвідки США просять відмовитися від використання смартфонів Huawei і ZTE

Розвідки США просять відмовитися від використання смартфонів Huawei і ZTE Фото: смартфон Huawei (відкриті джерела)

Шість голів розвідок США закликали американців не купувати смартфони Huawei і ZTE

Глави шести найбільших відомств США закликали громадян США не користуватися смартфонами Huawei і ZTE. Про це повідомляє канал CNBC.

Як повідомляється, із закликом відмовитися від смартфонів, керівники розвідок виступили під час слухань у Сенаті. Ініціаторами цієї пропозиції стали керівники ФБР, ЦРУ, АНБ і директор національної розвідки.

Зокрема, під час свого виступу директор ФБР Кріс Врай заявив, іноземні компанії або організації можуть вільно проводити непомітний шпигунство.

"Це викликає глибоку стурбованість. Будь-яка іноземна компанія або організація, що не поділяє наших цінностей здатна завоювати позиції в наших телекомунікаційних мережах. Це дає їм можливість змінювати або красти інформацію і проводити непомітний шпигунство", - заявив він.

Варто відзначити, що розвідка США вже давно побоюється компанії Huawei, яка була заснована колишнім інженером в Народно-визвольної армії Китаю Реном Женфейи. В США засновника цієї компанії оцінили, як "ефективний важіль китайського уряду".

У 2014 всім американським урядовим відомствам було заборонено укладати будь-який контракт з Huawei. В даний час американські законодавці розглядають законопроект, який заборонить держслужбовцям взагалі використовувати телефони Huawei і ZTE.

Голова сенатської комісії Сенату Річард Берр заявив, що "китайські телекомунікаційні компанії, такі як Huawei і ZTE мають надзвичайні зв'язку з китайським урядом".

У свою чергу, представник Huawei сказав, що компанії довіряють уряду і клієнтів в 170 країнах світу, а загроза безпеці виходить не більше, ніж від будь-якого іншого постачальника.

Нагадаємо, як повідомлялося ще в 2012 році, в доповіді, підготовленій комітетом з розвідки при Палаті представників, американським телекомунікаційним операторам рекомендовано не вступати ні в які ділові зв'язки з найбільшими китайськими виробниками мобільних пристроїв - компаніями Huawei і ZTE, оскільки ті становлять "загрозу національній безпеці США". Доповідь став результатом майже річної розслідування, яке комітет з розвідки проводив щодо діяльності Huawei і ZTE.