ua en ru

Розробники реєстрів умисно відійшли від технічного завдання, - Мін'юст

Розробники реєстрів умисно відійшли від технічного завдання. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Триває вивчення обставин блокування реєстрів, виявлення механізмів, які сприяли цьому. Зазначене перш за все стосується встановлення під час моніторингу наявності так званих "серверів ліцензування".

Створення цих "серверів ліцензування" в серверних приміщеннях ДП "Інформаційний центр" не було передбачено технічним завданням на створення реєстрів. Це встановлено спільною комісією із числа представників ДП "Інформаційний центр", Служби безпеки України і Держспецз`вязку України, йдеться у повідомленні.

Компанії розробники програмного забезпечення за змовою із службовими особами ДП "Інформаційний центр" розробили спеціальне програмне забезпечення, додатково інтегрувавши його до комп'ютерної програми, яка забезпечує роботу реєстрів.

Причиною неможливості штатної роботи програмного забезпечення реєстрів стало умисне включення розробниками програмного забезпечення до складу автоматизованої системи забезпечення роботи реєстрів так званих "серверів ліцензування", ще на стадії розробки програм, і навмисне встановлення розробниками несанкціонованого (прихованого) програмного забезпечення, яке направляло всі запити користувачів на вказані сервери і блокувало їх.

На сьогодні робота Єдиного і Державного реєстрів відновлена, спеціалістами ДП "Інформаційний центр" із залученням фахівців Служби безпеки України, Держспецз`вязку України здійснюється вивчення і тестування поточного стану реєстрів на предмет виявлення різного роду "закладок", які можуть завадити коректній роботі реєстрів, говориться у повідомленні.

Служба безпеки України за результатами проведеної перевірки підтвердила повноту та цілісність Єдиних та Державних реєстрів. В результаті зупинення функціонування Державних реєстрів витоку інформації з персональними даними громадян України не відбулося.