ua en ru

Розміщення музею Майдану планується в Жовтневому палаці, - директор УІНП

Розміщення музею Майдану передбачається в Жовтневому палаці. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

За його словами, група народних депутатів підготувала та зареєструвала у Верховній Раді 6 лютого законопроект № 2058, який передбачає створення музею в Жовтневому палаці.

"На жаль, цей проект закону ще не розглядався. Поки рішення не прийнято, тому музей не має стін", - зазначив директор УІНП.

В'ятрович повідомив, що працівники інституту зібрали зараз близько півтора тисяч експонатів, які зараз зберігаються в музеях Києва: музеї Гончара, музеї "Софія Київська", Музеї історії Києва, музей Великої Вітчизняної Війни.

На думку В'ятровича, ще одним місцем, де можна розташувати музей Майдану є "Український дім". "Інший варіант, який пропонують деякі народні депутати, - це згарище Будинку профспілок. Але це вимагає багатьох років реконструкції і величезних коштів, яких немає", - зазначив він.

Також В'ятрович додав, що УІНП розпочав проект "Усна історія Майдану". Співробітники інституту записали близько 300 інтерв'ю, деякі з яких вже опубліковані.

В'ятрович зазначив, що зібрана інформація знадобиться для документальних фільмів і буде використана для музею Майдану.

"Концепція музею вже розроблена: музей буде присвячений не тільки подіям 2013-2014 років, але і подіям 2004, 1990 р., тобто першого (Революція на граніті), другого (Помаранчева революція) і третього (революція Гідності) Майданів. Ми хочемо показати Майдан у контексті боротьби українців та інших народів за свободу", - додав він.

Крім того, наголосив В'ятрович, Інститут національної пам'яті готує список майданівців, загиблих під час війни на сході України. "Зараз зібрано вже понад 70 прізвищ, і перелік не остаточний. Ми б хотіли, щоб загиблі у війні майданівці були відзначені орденом Небесної Сотні, бо вважаємо, що вони є частиною Небесної Сотні: їх Майдан закінчився війною на сході", - підкреслив В'ятрович.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство культури України підтримує створення музею Майдану (Революції гідності) в приміщенні Жовтневого палацу, а меморіалу Небесної Сотні - на однойменній вулиці.