ua en ru

Розірвання Договору про дружбу з РФ не позначиться на врегулюванні кордону, - МЗС України

Розірвання Договору про дружбу з РФ не позначиться на врегулюванні кордону, - МЗС України Фото: МЗС України (РБК-україна)

Жодне положення Договору про кордон не робить його залежним від дії Договору про дружбу

Розірвання Договору про дружбу з Росією не вплине на врегульовані іншими договорами питання, зокрема щодо кордонів. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль і радник міністра закордонних справ України Тарас Качка, передає ZN.UA.

За словами представників МЗС, в питаннях кордонів Договір про дружбу - лише один з елементів. Преамбула документа про дружбу посилається на Договір між Українською РСР і РРФСР від 19 листопада 1990 року, у якому сторони визначили свої кордони і який пізніше був підтверджений Дагомиською угодою між Україною і Російською Федерацією про подальший розвиток міждержавних відносин.

"Пізніше положення Договору про дружбу в частині поваги суверенітету і територіальної цілісності були згадані в преамбулі до угоди між Україною і Російською Федерацією про україно-російський державний кордон від 28 січня 2003 року. Жодне положення Договору про кордон не робить його залежним від дії Договору про дружбу", - зазначили в МЗС.

Відповідно, Росія втрачає можливість посилатися на які-небудь факти, що давно втратили актуальність, для обгрунтування своїх вимог стосовно кордонів.

"Всі домисли про повернення до якихось давніх кордонів, приналежності Криму або Тамані - безпідставні", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко повідомив, що термін "російська агресія" в міжнародних документах є підставою для призупинення окремих статей Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною ("Великого договору").