ua en ru

Розгляд питання щодо надання автокефалії УПЦ перенесено на червень

Розгляд питання щодо надання автокефалії УПЦ перенесено на червень Ілюстративне фото: Вселенський патріарх Варфоломій (president.gov.ua)

Всередині Вселенської церкви існують протистояння щодо рішення про автокефалію УПЦ

Перенесено дату Синоду Константинопольського патріархату, на якому буде розглядатись питання надання автокефалії Українській Православній церкві. Розгляд цього питання має відбутися у червні, повідомила завідувач відділом філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович в ефірі "5 каналу".

"Дата проведення Синоду перенесена на червень. Це, напевно, пов’язано із тим, що Патріарх себе не дуже добре почуває, а, можливо, зі складностями, які виникли в процесі, як він сказав, консультування з різними православними церквами", - сказала Филипович.

Вона також зазначила, що всередині Вселенської церкви існують протистояння щодо рішення про автокефалію УПЦ.

"Процедура така, що збирається Синод Константинопольського патріархату, що складається із різних єпархій... І вони фактично вже два роки досліджують це питання, тому що комісія була створена у 2016 році… Гадаю, їм вистачило два роки для вивчення цього питання", - зазначила Филипович.

Вона також наголосила, що важливо у цьому питанні убезпечити священнослужителів, які забажають увійти до української церкви, від переслідувань з боку церки Московського патріархату.

Нагадаємо, нещодавно Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату прийняв до розгляду звернення президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив переконання, що Українська православна церква отримає автокефалію.