ua en ru

Для розслідування катастрофи Boeing MН17 можуть створити "гібридний трибунал", - МЗС

Для розслідування катастрофи Boeing MН17 можуть створити "гібридний трибунал", - МЗС Фото: Олена Зеркаль

Якщо Росія заблокує створення відповідного трибуналу рішенням Радбезу ООН

Малайзія, Нідерданди, Бельгія, Україна та Австралія, які розслідують причини падіння літака Малайзійських авіаліній Boeing рейсу MН17, розглядають можливість створення "гібридного трибуналу" над винними у трагедії, у випадку, якщо Російська Федерація заблокує відповідне рішення ради безпеки ООН. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми працюємо разом з чотирма іншими країнами, які також беруть участь у спільному розслідуванні. У нас дійсно є план Б, який розглядається - це вже створення гібридного трибуналу, такого, який був створений по прем'єру Харірі (Спеціальний трибунал для встановлення винних у вбивстві колишнього прем'єр-міністра Лівану Рафіка Харірі - ред.)",- заявила Зеркаль.

"Друга опція, яка також розглядається, вона не є доволі ефективною - це суд може відбуватись в одній з країн, громадяни якої постраждали", - зазначила вона.

Нагадаємо, Рада безпеки ООН сьогодні, 20 липня 2015 р., обговорить створення трибуналу по краху Boeing.

Раніше 17 липня 2015 р. Президент України Петро Порошенко оголосив про завершення Нідерландами розслідування краху Боїнга.

А 16 липня Верховна Рада України звернулася до ООН з проханням створити міжнародний трибунал по краху Boeing.

Нагадаємо, 17 липня 2014 р. о 16:20 в Шахтарському районі Донецької області розбився літак Boeing 777-200 компанії "Малайзійські авіалінії", який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур (рейс MH17). Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту: 283 пасажири, серед яких 3 дітей, і 15 членів екіпажу.

Влада України стверджує, що літак збили бойовики. Водночас бойовики заперечують свою причетність до інциденту.