ua en ru

Розслідування одеської трагедії офіційно вийшло на міжнародний рівень, - "Опоблок"

Розслідування одеської трагедії офіційно вийшло на міжнародний рівень, - "Опоблок"

Розслідування одеської трагедії офіційно вийшло на міжнародний рівень. Про це в Одесі на зустрічі з родичами жертв трагедії 2 травня заявив лідер парламентської фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, повідомляє прес-служба партії.

Так, парламентарій і його колеги по фракції - Вадим Новинський і Микола Скорик –поклали квіти до місця трагедії у Будинку профспілок, а потім повідомили родичам загиблим, що відразу два пакета документів, "які підтверджують бездіяльність української влади в частині проведення швидкого й неупередженого розслідування подій 2 травня 2014 року направлені в Міжнародний кримінальний суд в Гаагу і в Європейський суд з прав людини у Страсбурзі".


"Ми бачимо, що українські правоохоронні органи нашої країни не діють і не займаються об'єктивним розслідуванням Одеської трагедії. Це бачить вся країна. "Опозиційний блок" вважає правильним до розслідування подій 2 травня привернути увагу міжнародної громадськості і звернутися в міжнародні юридичні інстанції. Ми подали документи прокуророві Міжнародного кримінального суду в Гаазі і оформили скаргу в Європейський суд з прав людини в Страсбурзі. Далі ми залишаємо за собою право звернутися в інші міжнародні організації, включаючи ООН, щоб замовники і виконавці цієї страшної трагедії 2 травня не залишилися безкарними", - заявив Бойко.

"Як показує практика, в європейських міжнародних судах злочини такого масштабу, як Одеська трагедія, розслідуються оперативно і об'єктивно. Ми впевнені, що всі, хто винен у цьому страшному злочині, понесуть заслужене покарання", - підкреслив у свою чергу народний депутат Новинський.

Як зазначив народний депутат Микола Скорик, в розслідуванні Одеської трагедії держава Україна своїх функцій не виконує.

"Порушені всі розумні терміни проведення розслідування, є складнощі з ознайомленням з матеріалами справи, також викликають недовіру результати експертизи загиблих. В даний час підготовлені скарги від п'яти заявників. В рамках скарг буде доведена вина держави у затягуванні та непроведенні розслідування загибелі 42 чоловік у Будинку профспілок. В Україні заявники використовували всі можливі механізми захисту і не бачать перспективи вирішення цього питання в рамках вітчизняного законодавства. Події 2 травня – це приклад масової дискримінації українців за національною і політичною ознакою", - підкреслив Скорик.

Згідно з інформацією прес-служби, "Опозиційний блок" надає потерпілим, які втратили своїх родичів в результаті трагедії 2 травня 2014 року в Одесі, повний юридичний супровід.