ua en ru

Розслідування НАБУ проти Мартиненка може завершитися до кінця року, - адвокати

Розслідування НАБУ проти Мартиненка може завершитися до кінця року, - адвокати Фото: Микола Мартиненко

Розслідування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо екс-депутата Миколи Мартиненка може закінчитися до кінця року, а точніше - може нічим не закінчитися. Такої думки дотримуються адвокати Мартиненка, пише експерт Олександра Решмедилова в статті спеціально для "РБК-Україна".

Автор нагадує, що в 2015 році Сергій Лещенко першим написав про розслідування проти депутата з "Народного фронту" Миколи Мартиненка у Швейцарії. Сам же Мартиненко неодноразово заявляв, що за "інформаційною атакою" на нього стоїть Росія і її лобі в Україні. За його словами, причиною нападок стала його діяльність на посаді голови комітету ВР з питань ПЕК. Він, зокрема, виступив проти добудови Хмельницької АЕС "Росатомом", також заблокував приватизацію ГТС Росією.


Однопартійці Мартиненка впевнені, що кампанія з дискредитації колеги була складовою війни Кремля проти команди Яценюка, яку там вважають "партією війни", орієнтованої на США. Крім того, у нещодавно виявленому листуванні російських "пропагандистів з каналу "Інтер" є докази підготовки роликів з метою очорнити Мартиненка".

Але крім "політичної гри", припускає автор, у цьому скандалі може бути зацікавлений Костянтин Григоришин. На момент кампанії проти "фронтовика", за інформацією ЗМІ, бізнесмен активно домовлявся про політичну співпрацю з Саакашвілі в рамках нового політичного проекту. А Лещенко і Григоришина, за визнанням самого депутата, пов'язують 12 років дружби. Була у росіянина і економічна вигода: за повідомленнями ЗМІ, він боровся за посилення свого впливу на український енергетичний ринок.

Після допиту в НАБУ Микола Мартиненко заявив, що "Лещенко воює з ним за російські гроші", назвавши суму 67 000 доларів в місяць. Пізніше Лещенко зізнався, що і президент похвалив його за роботу з Мартиненко.

Автор зазначає, що "справа Мартиненка" стало першим гучним завданням для НАБУ, при цьому за 9 місяців розслідування звинувачення Мартиненку так і не пред'явили, він перебуває в статусі свідка. Протягом цього часу його допитали лише один раз - ще в січні. У статті наводяться слова джерела активістки Кузьменко в НАБУ: "Чесно кажучи, була рознарядка зверху дати результат у цій справі. Але дати його нема з чого. Те, що Лещенко та інші журналісти пов'язали три факти в один, ми в справу не пропишемо. Підпису Мартиненка ніде немає. А суд здогадку за доказ не прийме".