ua en ru

Розширення ЦБ єврозони ломбардних списків є кроком назад у процесі уніфікації європейської банківської системи, - аналитик

Розширення деякими центробанками єврозони ломбардних списків, виходячи з особливостей національної банківської системи, є кроком назад у процесі євроінтеграції та уніфікації правил роботи кредитних організацій єврозони. Такої думки дотримується головний європейський економіст Societe Generale Джеймс Ніксон.

"Подібний крок фактично означає поступовий відхід від проведення єдиної для всієї єврозони грошово-кредитної політики та подальшої інтеграції європейської банківської системи. Тим не менш, це корисний крок з точки зору розширення кількості банків, які можуть безперешкодно користуватися позиками ЦБ", - сказав Ніксон. На його думку, ці заходи проіснують близько двох років, поки Брюссель остаточно не вирішить проблему суверенних боргів єврозони.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що європейські центробанки мають намір розширити ломбардні списки. 7 з 17 національних ЦБ, що входять у зону євро, переглядають ломбардні списки і включають в них все більше типів активів.