ua en ru

Розширення НАТО не суперечить домовленостям, - Столтенберг

Розширення НАТО не суперечить домовленостям, - Столтенберг Фото: Йенс Столтенберг

Генсек підкреслив, що кожна держава має право вибирати свій власний шлях в області безпеки

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що ніяких гарантій з приводу того, що альянс не буде розширюватися, немає і не може бути. Про це він заявив в інтерв'ю швейцарській газеті Le Temps.

"Подібних обіцянок або угод немає, я можу підтвердити це документально, якщо це потрібно. Якби подібне мало місце, то це було б досконале неприйнятно. За яким правом Вашингтон і Москва могли б вести переговори, вирішуючи майбутнє Польщі чи Естонії?" - підкреслив він.

При цьому генсек не погодився із зауваженням журналіста, який заявив, що, можливо, потрібно відмовитися від ідеї прийому до альянсу України і Грузії, оскільки такої думки дотримуються "деякі європейці".

"Якщо НАТО почне говорити, що готова закрити двері перед такими країнами, як Україна чи Грузія, щоб пом'якшити відносини з Росією, то це означало б прийняти неприйнятне: відновлення сфер впливу, при якому великі держави можуть приймати рішення за маленькі країни. Кожна держава має право вибирати свій власний шлях, в тому числі в області безпеки", - пояснив Йенс Столтенберг.

Нагадаємо, заступник командувача об'єднаними силами НАТО в Європі британський генерал Адріан Бредшоу заявив про необхідність "гібридного стримування" Росії.