ua en ru

Расмуссен: Система ЄвроПРО буде повністю готова до відбиття загроз в 2018 р

Система протиракетної оборони (ПРО) в Європі буде повністю готова до відбиття загроз в 2018 р. Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу у Брюсселі в середу, 5 жовтня, пише Deutsche Welle. Окремі компоненти європейської ПРО будуть готові до дій вже до саміту НАТО, який відбудеться в Чикаго в травні 2012 р.

В ході зустрічі в Брюсселі Расмуссен підтримав адресований країнам Північноатлантичного альянсу заклик міністра оборони США Леона Панетти зменшити їх залежність від Вашингтона у військовій сфері. За словами генсека НАТО, операція в Лівії продемонструвала те, наскільки сильно європейські союзники залежать від підтримки Сполучених Штатів. Європейські країни НАТО більше не повинні розраховувати на те, що США будуть усувати недоліки європейців, підкреслив Расмуссен.

Раніше Панетта попередив, що в найближчі 10 років військовий бюджет США скоротиться на 450 млрд дол. Міністр оборони ФРН Томас де Мезьєр з розумінням поставився до закликів глави Пентагону, але висловився проти того, щоб європейські країни НАТО компенсували американські скорочення, збільшуючи власні витрати на військові потреби. В даний час частка США у військовому бюджеті НАТО становить 75%.

За словами де Мезьєра, НАТО слід зосередити увагу на те, що дійсно важливо, і об'єднати і раціоналізувати свою військову потужність. Девізом повинна стати "розумна оборона", зазначив німецький міністр. До травневого саміту країни НАТО повинні узгодити цілий ряд спільних проектів, замість того щоб фінансувати і реалізовувати власні військові програми поодинці, повідомив де Мезьєр.

Як приклад такого спільного проекту глава німецького оборонного відомства привів систему наземної розвідки, яка базується на даних, отриманих з безпілотних літальних апаратів (AGS).

Зазначимо, що на зустрічі в Брюсселі прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро оголосив, що його країна вирішила приєднатися до проекту ПРО. За його словами, чотири військові кораблі США, оснащених елементами системи ПРО, до 2013 р. будуть розміщені на американській військово-морській базі Рота в південній частині Іспанії.