ua en ru

Расмуссен: НАТО готове допомогти Лівії у проведенні реформи системи безпеки

Північноатлантичний альянс при необхідності готовий надати Лівії допомогу в реформуванні системи оборони і безпеки. Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі, передає "Сіньхуа".

"Ми прийшли до загальної думки про необхідність надання допомоги новому лівійському уряду в проведенні реформ в оборонному секторі. У НАТО є великий досвід в сприянні переходу від тоталітарних режимів до демократичних, тому ми будемо тільки раді поділитися цим досвідом", - заявив Расмуссен.

Крім того, генсек НАТО зазначив, що прибулі на зустріч міністри оборони, які в цілому підтримують військову операцію в Лівії, обговорили також та уроки, які необхідно врахувати в майбутньому зі зроблених помилок. "Операція показала, що європейським країнам необхідно більше уваги приділяти розвитку розвідки і систем дозаправки в повітрі", - вважає Расмуссен.

Нагадаємо, з лютого в Лівії йде громадянська війна між прихильниками лідера Джамахірії Муаммара Каддафі і його супротивниками, які створили Перехідну національну раду (ПНР) і оголосили її законною владою в країні. На боці останніх в конфлікт втрутилося НАТО. Наприкінці серпня за підтримки Північноатлантичного альянсу сили ПНР взяли столицю країни - м.Тріполі.