ua en ru

Витрати на корми та технологічне оновлення складають основу собівартості свинини, - УКАБ

В Україні собівартість виробництва одного кілограма свинини залишається досить високою, що в умовах нестабільної цінової політики ускладнює рентабельну роботу значної кількості підприємств. Про це свідчать попередні результати порівняння в рамках проекту Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) «Агроефективність. Свинарство».

«Відповідно до проведеного аналізу, більшість господарств у 2010 р. працювали на межі рентабельності, а іноді і в збиток. З одного боку, причиною були високі витрати на корми, а з іншого - досить низька закупівельна ціна на свиней у живій вазі, яка спостерігалася протягом року», - коментує ситуацію виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська.

На думку експертів УКАБ, вже в поточному році більшість виробників свинини, що входять в першу 20-ку, будуть мати набагато кращі показники, в основному за рахунок високої ціни на ринку свинини, яка на сьогодні повністю покриває витрати на виробництво. «Але в умовах збільшення пропозиції, яке очікується в першому кварталі 2012 р., можна очікувати чергового зниження ціни і збитковості у середніх і дрібних виробників свинини», - прогнозують аналітики.

В УКАБ також зазначили, що в найбільш складному положенні при різкому зниженні закупівельних цін на свиней виявляються компанії, які мають високі витрати по кредитах і високі амортизаційні відрахування. «У зоні ризику також працюють ті, у кого немає кормової бази і хто змушений періодично закуповувати фураж, оскільки цінові коливання на ринку зерна значною мірою впливають на собівартість вирощування свиней», - вважають експерти.

За даними дослідження, в 2010 р. вертикально інтегровані свинокомплекси працювали в дуже складних цінових умовах. «В середньому собівартість одного кілограма свинини становила від 13,2 до 18 грн/кг з ПДВ при цінах в межах 16,5-18 грн/кг (беконні та м'ясні свині). Причому господарств, які могли забезпечити низьку собівартість, було не так і багато. Більшість виробників працювали з мінімальною рентабельністю, а в окремі місяці - в збиток», - зазначили експерти.