ua en ru

Поранені бійці АТО можуть отримати медичну допомогу в Україні в 90% випадків, - Мусій

Міністр охорони здоров'я України Олег Мусій заявляє, що всю необхідну медичну допомогу поранені бійці можуть отримати в Україні в 90% випадків.

Міністр охорони здоров'я України Олег Мусій заявляє, що всю необхідну медичну допомогу поранені бійці можуть отримати в Україні в 90% випадків. Про це Мусій сказав під час ефіру на каналі TVI 6 серпня, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"У нас є фахівці, які можуть надавати висококваліфіковану допомогу", - сказав міністр.

"У тому випадку, коли необхідну допомогу надати неможливо, алгоритм наступний: має бути звернення до МОЗ або Міноборони, і ми можемо зробити відповідні офіційні запити через державні канали щодо можливості лікування в тій чи іншій країні. Відбір пацієнтів проводять представники країн, які запрошують на лікування. Поранені вже відправлені в Чехію, Латвію. Одні країни надають допомогу через посольства, інші - через громадські волонтерські рухи, як, наприклад, Польща", - зазначив Мусій.

За інформацією міністра, існує брак медиків в цивільних установах охорони здоров'я в зоні АТО. Цивільних медиків за мобілізаційним планом залучають до роботи у військовій медицині.

Міністр також зазначив, що фінансування громадських лікарень, у які доставляють поранених, не збільшується. Однак забезпечення медикаментами на вторинному і третинному рівнях є достатнім. Це заслуга, насамперед, волонтерів, які знаходять можливості благодійної допомоги, а також фармвиробників і дистриб'юторів, які на прохання МОЗ надають безкоштовно потрібні ліки.