ua en ru

У Раду внесено законопроект про оплату страховими компаніями екстреної медичної допомоги постраждалим у ДТП

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №2122а (авторства народних депутатів Олега Ляшка, Сергія Рибалка, Сергія Трегубенка, Андрія Лозового, Георгія Логвинського, Олексія Кириченка і Артема Вітко) про внесення змін до закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", який істотно спрощує страхове забезпечення надання екстреної медичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах.

Як повідомив один з авторів і керівник парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка, Україна входить у число лідерів у світі за смертями у ДТП, тому необхідно внести істотні поправки до законодавства, що значно прискорюють оплату екстреної медичної допомоги за рахунок страховиків.

"Наші показники в 3-4 рази гірші, ніж в середньому по Європі. Постраждалі на дорогах надходять в лікарні у вкрай важкому стані з численними травмами. Чим швидше їм нададуть всю необхідну допомогу, тим більше шансів, що вони залишаться жити. Ми всі знаємо, наскільки скорочено сьогодні фінансування медичних установ, як погано йдуть справи із забезпеченням медикаментами та обладнанням. Я вже не кажу про якість підготовки персоналу. Найчастіше родичі не встигають організувати фінансування необхідного лікування. Або ж не мають необхідної кількості коштів. А часу у потерпілих часто просто немає", - зазначив Рибалка.

За його словами, законопроект передбачає, що страхові компанії будуть робити авансові страхові виплати на екстрену медичну допомогу потерпілим безпосередньо медичним установам при наявності відповідних медичних документів. При отриманні інформації про страховий випадок, страхова компанія буде зобов'язана не пізніше одного робочого дня видати лікувальній установі фінансові гарантії на компенсацію лікування потерпілих в ДТП або забезпечити авансове фінансування такого лікування, сказав глава фінансового комітету парламенту.

Рибалка повідомив, що законопроект також удосконалює систему управління і контролю Моторного (транспортного) страхового бюро - об'єднання страховиків, на яке закон про обов'язкове страхування відповідальності автовласників поклав важливі обов'язки по управлінню страховими фондами, які покликані виконувати зобов'язання перед людьми за недобросовісні або збанкрутілі страхові компанії, а також стежити за чистотою ринку".

За його словами, як і весь страховий ринок, МТСБУ славиться своєю корумпованістю.

"Президія і дирекція, які складаються зі ставлеників великих страхових компаній, а також представників старої "злочинної влади", монопольно в ручному режимі керує страховими фондами і вирішує, кого допускати на ринок, а кого ні. Незадоволених страховиків багато. Але вони мовчать, побоюючись вилетіти з ринку. Це приблизно так, якби кілька великих банків офіційно керували Нацбанком", - сказав Рибалка.

За його словами, завдання законопроекту - забезпечити ефективне управління Бюро, а також контроль за його діяльністю. "Якщо закон зобов'язує людей страхуватися, держава повинна гарантувати їм виплати. Парламентський контроль - важливий інструмент у системі стримувань і противаг влади в парламентсько-президентській республіці", - підкреслив керівник профільного комітету Верховної Ради.