ua en ru

У Раду внесено проект Виборчого кодексу України

У Раду внесено проект Виборчого кодексу України Фото: Верховна Рада України

Проект Виборчого кодексу отримав позитивний висновок Венеціанської Комісії

У Верховну Раду України сьогодні, 2 жовтня, був внесений проект Виборчого кодексу України. Відповідний проект № 3112-1 зареєстрований на сайті парламенту.

Ініціаторами проекту виступили віце-спікер Ради Андрій Парубій, народний депутат від "Блоку Петра Порошенко" Олександр Черненко і нардеп від "Народного фронту" Леонід Ємець.

Як повідомляє прес-служба БПП, проект Виборчого кодексу отримав позитивний висновок Венеціанської Комісії.

"Пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування ("відкриті" списки кандидатів), що вимагає введення регіональних виборчих округів, й одночасно зберегти стимули до підтримки загальноукраїнського характеру політичних партій, недопущення їх регіоналізації, що може нести загрозу подальшого поглиблення міжрегіональних конфліктів та дестабілізації ситуації в державі", - заявив Черненко.

Аналогічну виборчу систему пропонується застосовувати також на виборах депутатів Верховної Ради Криму, обласних рад, а також міських рад тих міст, в яких кількість виборців не перевищує 90 тис. чоловік. До таких міст належать всі обласні центри, а також кілька інших міст обласного значення. На виборах мерів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості.

Черненко зазначив, що кодекс буде складатися з трьох книг: загальна частина, загальнонаціональні вибори, місцеві вибори.

Нагадаємо, в Україні 30 вересня в 00:00 закрилися термін подачі заяв на участь у місцевих виборах міських голів та депутатів місцевих рад.