ua en ru

"Радіо Свобода" заявило про тиск з боку СБУ

"Радіо Свобода" заявило про тиск з боку СБУ Фото: СБУ спробувало вплинути на вихід в ефір програми "Радіо Свободи"

Журналісти програми "Схеми" готували матеріал про корупцію в лавах СБУ

Служба безпеки України здійснює тиск на програму розслідувань "Схеми", спільний проект "Радіо Свобода" і телеканалу "UA: Перший". Про це йдеться в повідомленні на сайті інтернет-видання.

Згідно з заявою програми, правоохоронний орган намагається не допустити виходу в ефір програми, яка розслідує корупцію в лавах самого СБУ.

"За півтори години до ефіру, коли випуск був повністю змонтований і внести зміни вже технічно було неможливо, Радіо Свобода отримало лист за підписом голови начальника управління взаємодії зі ЗМІ Олени Гітлянської з натяком на кримінальну відповідальність у разі виходу сюжету в ефір", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, підготовлений журналістами сюжет стосується елітного автопарку працівників Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

"Діапазон вартості автомобілів працівників цього управління коливається в межах від 30 до 80 тис. доларів. Зарплата з бюджету - від 8 до 30 тис. гривень", - цитує видання слова головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької.

За її словами, про свої спостереження заздалегідь за тиждень до ефіру редакція повідомила СБУ, щоб отримати коментарі.

"Натомість, в останній момент перед ефіром отримали лист-погрозу. Що це - як не зловживання поняттям секретності своїх співробітників, відомості про яких вже зустрічалися раніше в ЗМІ та публічних документах, які щодня можна зустріти в громадському місці поблизу СБУ? І не для того це робиться, щоб спробувати приховати сумнівний спосіб їх заробітку з точки зору закону?" - додала вона.

Видання також відзначає, що це вже вдруге СБУ здійснює тиск на програму розслідувань "Схеми". Раніше, в жовтні 2015, коли журналісти говорили матеріал про дорогий автопарк співробітників СБУ, редакція отримала аналогічний лист за кілька годин до ефіру, коли програма вже була на каналі.

Нагадаємо, в Раді Європи закликають Україну скасувати декларування для громадських активістів.