ua en ru

У Раді заявили про намір добиватися в суді відкриття справи проти АТБ

У Раді заявили про намір добиватися в суді відкриття справи проти АТБ Фото: Віталій Купрій

За словами Купрія, поки СБУ і РНБО не відреагували на листа щодо ситуації з АТБ

Якщо Служба безпеки України не відреагує на звернення народних депутатів і не відкриє кримінальне провадження за фактами роботи мережі супермаркетів "АТБ" в Криму і на окупованих територіях Донбасу, народні депутати мають намір добиватися цього в судовому порядку. Про це в ефірі каналу NewsOne заявив народний депутат, член групи "Депутатський контроль" Віталій Купрій.

"Ми довго не могли отримати підтвердження того, чи платять вони податки РФ. В даний час з'явилася інформація з реєстрів російських. І підприємства, які через Віргінські острови власники АТБ їх зареєстрували, це ТОВ "ИСК" і "ПУД"... По одному підприємству десь на 10 млрд рублів виручка була в минулому році, і близько 300 млн рублів сплачено податку на прибуток. Абсолютно впевнений, що сплачена більша сума ПДВ, впевнений, що всі заробітні плати фінансують, соціальні внески вони всі платять. Це створює такий прецедент, якщо цим все можна людям, і правоохоронні органи не діють у цій ситуації. Так як ми будемо боротися за перемогу в цій війні?", - сказав Купрій.

За словами Купрія, поки реакції на листи депутатів від СБУ і РНБО не було. "24 години дається на те, щоб відкрити кримінальне провадження, якщо це не було зроблено, будемо йти в суд, будемо домагатися, це треба зупиняти. Це жах, що відбувається", - сказав депутат.

Нагадаємо, раніше народні депутати подали відповідні матеріали в РНБО і СБУ.

"Я думаю, що Василь Грицак, якщо він захоче (розслідувати цю справу, – ред.)... Може він хоче, може йому хтось не дає, подзвонив і каже "не чіпайте". Подивіться на обороти: там же мільярдні обороти. Скільки з цього можуть поділитися? Хтось 10% віддав - і раз 100 млн грн. собі поклав у кишеню. Уявляєте, які гроші на кону", - говорить Купрій.

Купрій також додав, що відсутність реакції правоохоронців може бути пов'язана з виборчим підходом до порушення кримінальних проваджень.

"Якщо російський олігарх Костянтин Малофєєв знайшов виходи на наш уряд, знайшов виходи на наші правоохоронні органи, можливо, за частку (в бізнесі АТБ, - ред.), за хабарі якісь - зараз це важко оцінити. Однозначно могли на шафу всі ці кримінальні справи навіть відкласти і не розслідувати. І однозначно всі ці хитрі схеми, які придумують власники "АТБ", вони з сучасними можливостями фіскальної служби, вони могли бути виявлені і були виявлені у 2014 році - абсолютно впевнений", - вважає Купрій.

За його словами, схеми можна було виявити ще в період, коли українські підприємства перереєструвалися по російському законодавству. "З тими ж директорами, з тим же статутним капіталом, і так само за українськими законами, щоб не було можливості звинуватити. Але насправді вже загралися в цю гру", - сказав нардеп.