ua en ru

У Раді зареєстровано постанову про невідкладне звільнення Гонтаревої, - Рибалка

У Раді зареєстровано постанову про невідкладне звільнення Гонтаревої, - Рибалка Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка зазначив, що фактична відсутність керівника НБУ негативно впливає на регулювання банківського сектору

Постанова із закликом до президента невідкладно внести подання на звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку України (НБУ) зареєстрована в парламенті. ЇЇ ініціаторами стали члени фінансового комітету Ради, народні депутати Сергій Рибалка, Віктор Романюк, Михайло Довбенко, Максим Поляков, Павло Різаненко.

"Парламент не може стояти осторонь і спостерігати за тим, що Національний банк країни вже восьмий місяць працює без керівника. Це не нормально. Звичайно, ми не можемо змусити президента внести подання на звільнення, однак вказати на неприпустимість зволікання зобов'язані. Зараз для стабілізації фінансово-банківської сфери в країні вкрай важливе призначення нового керівника та початок справжніх реформ", - зазначив щодо реєстрації постанови один з її авторів Сергій Рибалка.

В тексті документа говориться, що фактична відсутність керівника НБУ негативно впливає на регулювання банківського сектора країни і відносини України з міжнародними фінансовими установами.

Передбачається, що ця постанова набирає чинності з дня його прийняття.

Нагадаємо, голова НБУ з травня 2017 формально знаходиться у відпустці і не звільнена від посади.

Останнім робочим днем Гонтаревої в НБУ стало 10 травня, після якого почалась довготривала відпустка. Згідно з Конституцією, главу НБУ Верховна Рада призначає за поданням президента.