ua en ru

У Раді зареєстрували альтернативний законопроект з контролю над НАБУ

У Раді зареєстрували альтернативний законопроект з контролю над НАБУ Фото: ВРУ (president.gov.ua)

Законопроект з контролю над НАБУ направлено на розгляд комітету

Нардепи від партії "Самопоміч" (Олена Сотник та Вікторія Войцицька) зареєстрували у Верховній Раді України альтернативний законопроект з контролю над Національним антикорупційним бюро Украни (НАБУ). Відповідний законопроект розміщено на сайті Ради.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, законопроектом пропонується передбачити здійснення парламентського контролю за діяльністю Державного бюро розслідувань, НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного агенства з питань запобігання корупції шляхом заслуховування звітів їх керівників.

Також зазначається, що прийняття зазначеного законопроекту сприятиме забезпеченню захисту прав і свобод людини та громадянина шляхом здійснення Радою парламентського контролю за діяльністю Державного бюро розслідувань, НАБУ, САП та НАЗК.

Так, законопроектом пропонується доповнити Закон України "Про регламент Верховної Ради України" розділом щодо розгляду питань, пов’язаних з парламентським контролем за діяльністю Державного бюро розслідувань, САП, НАБУ, НАЗК.

Пропонується законодавчо закріпити, що Рада раз на рік розглядає звіти керівників вказаних відомств про результати роботи цих органів за календарний рік, стан виконання покладених на них законодавством завдань, а також напрямки та шляхи підвищення ефективності їх діяльності. Звіт має подаватися очільниками відомств у 45-денний строк після закінчення календарного року.

Крім того, пропонується встановити, що Рада за пропозицією не менш як однієї третини нардепів може в будь-який час прийняти рішення про позачерговий звіт глав вказаних відомств.

За підсумками обговорення звітів Рада приймає постанову про визнання роботи очільників відомств задовільною, або надає рекомендації про напрямки та способи вдосконалення діяльності цих органів.

"Прийняття постанови про затвердження звіту та надання рекомендацій директору Державного бюро розслідувань, заступнику генерального прокурора - керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директору Національного антикорупційного бюро України, голові Національного агентства з питань запобігання корупції не може бути підставою для звільнення зазначених осіб з займаних посад", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що фракція "Блок Петра Порошенка" просить Верховну Раду України дати 2 тижні на розробку альтернативних законопроектів про контроль Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).