ua en ru

Раді рекомендують перейменувати три села у Черкаській та Івано-Франківській областях

Раді рекомендують перейменувати три села у Черкаській та Івано-Франківській областях Фото: Верховна Рада (twitter.com/TheBankova)

Рішення про перейменування ухвалили мешканці сіл

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній раді України перейменувати трьох населених пунктів у Черкаській та Івано-Франківській областях. Про це йдеться у повідомленні прес-служби парламенту.

Йдеться про села Поминик Маньківського району (Черкаська область) і Текуче та Химчин Косівського району (Івано-Франківська область).

"За інформацією Черкаської обласної ради, перейменування села Поминик ініційоване його жителями у зв’язку з негативним сприйняттям діючої назви та підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян", - йдеться у повідомленні.

Крім того, перейменування сіл в Івано-Франківській області також було прийнято їх мешканцями. Так, зазначається, що село Текуче отримало таку назву в 1987 році, а до того воно мало назву Текуча. Відтак, мешканці населеного пункту хочуть повернути йому історичну назву.

Що стосується села Химчин (наразі воно має назву Хомчин), то Інститут української мови НАН України вважає, що лінгвістично обґрунтованою є назва поселення Химчин, яка виникла закономірно на місцевому мовному ґрунті.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній раді прийняти за основу та в цілому проекти постанов про перейменування населених пунктів.

Нагадаємо, раніше директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що в Україні декомунізація фактично завершена. "Декомунізація в контексті позбавлення символів тоталітарного режиму фактично завершена. У нас відбулося перейменування населених пунктів - близько тисячі. Це майже всі. Кажу, що майже, тому що після перейменування виявилися 9 чи 10 неочевидних комуністичних назв, тим не менше, вони підпадають під дію закону про декомунізацію", - сказав В'ятрович.