ua en ru

У Раді просять НАБУ розслідувати "махінації" НКРЕКП і Вовка

У Раді просять НАБУ розслідувати "махінації" НКРЕКП і Вовка Фото: Віктор Галасюк

Нардеп Галасюк заявив про "махінації" з боку НКРЕКП

Голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк звернувся з проханням до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розслідувати "махінації" Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) та її голови Дмитра Вовка. Про це Галаюск написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Зокрема, він повідомив, що направив депутатське звернення в НКРЕКП для отримання звіту про оцінку, на основі якої була встановлена нова вартість приєднання.

"Пройшов 10-й день, відповіді від НКРЕКП досі немає. Але прямий запит до ТОВ "Делойт і Туш" виявився більш результативним. Отримав чітку відповідь від керівництва компанії: компанія не оцінювала ВАТ "Львівобленерго", ВАТ "Кіровоградобленерго", ВАТ "Київобленерго", ВАТ "Прикарпаттяобленерго", ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" з метою встановлення НКРЕКП питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж", - написав політик.

За словами Галасюка, в ТОВ "Делойт і Туш" повідомили, що вважають загальний принцип розрахунку питомої вартості нестандартного приєднання спірним, а деякі з використаних параметрів розрахунку, які суттєво впливають на результат, недоречними.

При цьому нардеп підкреслив, що в НКРЕКП посилаються саме на оцінки ТОВ "Делойт і Туш", а також компанії Big4 при обґрунтуванні знову встановленої вартості нестандартного приєднання до електромереж.

"Зазначене, на мій погляд, має ознаки умисного злочину, несе величезні негативні наслідки для української інвестиційної сфери, реального сектора економіки та альтернативної енергетики. Сподіваюся, за результатами мого звернення, НАБУ з цим ефективно розбереться... Це завдало значного удару по нових виробництвах, будівництву і практично вбило нову "зелену" електрогенерацію. Фактично своїм рішенням НКРЕКП штучно побудували стіну від інвесторів, ввели новий "податок" на розвиток і створили бар'єр на вхід в ринок. Інвестори шоковані, зупиняють проекти, згортають інвестпрограми. А голова НКРЕКП Вовк каже - все гаразд, мовляв, це така нова методика НКРЕКП і авторитетна оцінка активів обленерго від Big4", - резюмував Галасюк.

Ще вчора це виглядало як кричуща некомпетентність та безвідповідальність Дмитра Вовка та НКРЕКП, а тепер, після того як ...

Опубліковано Віктором Галасюком 14 лютого 2017 р.