ua en ru

У Раді просять Гройсмана ввести мита на міндобрива РФ

У Раді просять Гройсмана ввести мита на міндобрива РФ Фото: міндобрива

Прем'єра просять захистити вітчизняний ринок мінеральних добрив

Народний депутати Сергій Рудик (округ № 198, Черкаська область, фракція БПП) і Олег Петренко (округ 194, Черкаська область, фракція БПП) закликають не допустити зупинки роботи Черкаського "Азоту" і захистити вітчизняний ринок мінеральних добрив від монополізації виробниками з країни-агресора. Про це йдеться у відповідному депутатському зверненні до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та віце-прем'єра Степана Кубіва, передають українські ЗМІ.

"Ми звернулися до Володимира Гройсмана, щоб він негайно ініціював перегляд рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, якими було зупинено введення загороджувальних мит для російських добрив. Щоб це рішення було скасовано вже до 1 липня. А мита, як і передбачалося, були введені для російської продукції терміном на 5 років", - розповів Рудик у коментарі ЗМІ.

Він також зазначив, що за три роки війни Україна купила у РФ мінеральні добрива на 550 млн дол. При цьому російські підприємства, багато з яких пов'язані з воєнною промисловістю, мають можливість демпінгувати на українському ринку, заробляючи за 100 дол. на тонні експортованих в Україну добрив і робити нерентабельною роботу українських підприємств.

Відзначається, що з грудня Україна намагалася ввести загороджувальні мита, однак це рішення було заблоковано. Таким чином весняно-польові роботи нинішнього року проходили майже повністю на російських добривах.

"Це взагалі ідіотизм! Ми говоримо, що не беремо російський газ. І це питання вирішене. Але за кадром залишається кілька галузей, які дуже важливі для України. І в яких ми по суті закуповуємо той же "російський газ" у вигляді кінцевої продукції", - заявив нардеп.

У той же час, зупинка українських підприємств негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в цілих регіонах. Так, від зупинок черкаського "Азоту" безпосередньо страждають мешканці кількох районів Черкаської області.

"На підприємстві працюють 5 тисяч наших громадян, а у суміжних галузях – від 20 до 40 тисяч. Люди залишаються без зарплат. В районах через зупинку промислового гіганта припинилася виплата зарплат навіть працівникам РЕСів, які, здавалося б, прямим суміжником підприємства не є".

Рудик не береться називати зацікавлені сторони у блокуванні мит на російську продукцію, але впевнений, що такі рішення носили корупційний характер.

"Зрозуміло, що не просто так ми купуємо добрива в Росії. Очевидно, що тут мова йде про корупцію. Якщо корупції там немає, треба просто розблокувати рішення про мита. І тоді це буде чіткий показник", - упевнений депутат.