ua en ru

У Раді визнали корупціогенним проект закону про зниження зарплати нардепів до мінімальної

У Раді визнали корупціогенним проект закону про зниження зарплати нардепів до мінімальної Фото: Наталія Королевська

Таке рішення було прийнято на засіданні Антикорупційного комітету

Комітет Верховної Ради з питань протидії та запобігання корупції визнав корупціогенним проект закону номер 2647-1 "Про внесення зміни до статті 33 Закону України "Про статус народного депутата України" щодо обмеження розміру заробітної плати, авторами якого є народні депутати з фракції "Опозиційний блок" Наталія Королевська та Юрій Солод. Відповідне рішення було прийнято сьогодні під час засідання комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є думки, що цей закон відповідає вимогам антикорупційного законодавства? Немає. Тоді я пропоную визнати його корупціогенним і піти далі", - заявив голова комітету Єгор Соболєв.

Зазначимо, проектом акта передбачається доповнити статтю 33 Закону України "Про статус народного депутата України" нормою, згідно з якою тимчасово, до стабілізації економічної ситуації в країні, місячна заробітна плата народного депутата нараховується в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

"Наслідком прийняття законопроекту стане встановлення соціальної справедливості в питаннях розміру заробітної плати між простими людьми і народними депутатами. Це дозволить дещо знизити соціальну напруженість у суспільстві, яка постійно зростає у зв'язку з низьким рівнем життя населення, втратою доходів людей і зростанням цін на всі товари і послуги в країні", - йдеться в пояснювальній записці до закону.

Нагадаємо, до Верховної Ради України був внесений інший законопроект № 2647 про внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" (щодо обмеження максимального розміру заробітної плати народних депутатів). Авторами даного законопроекту виступає лідер Радикальної партії Олег Ляшко, а також його однопартійці Віктор Галасюк і Віктор Вовк.