ua en ru

У Раді пропонують ввести обов'язкову реєстрацію домашніх тварин з 2021

У Раді пропонують ввести обов'язкову реєстрацію домашніх тварин з 2021 Ілюстративне фото (pixabay.com/Goergl)

В Україні мають намір привести законодавство про тварин у відповідність з ЄС

У Верховній раді України пропонують з 2021 року ввести обов'язкову реєстрацію домашніх тварин. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Скотний двір: в Україні можуть ввести обов'язкову реєстрацію домашніх тварин".

Зазначимо, до Верховної ради внесли законопроект №9022, яким з 1 січня 2021 року пропонується ввести обов'язкову реєстрацію та ідентифікацію домашніх тварин, в доповнення до вже існуючої процедури реєстрації худоби. Норми документа зобов'язують власників котів та собак, а також диких тварин, які утримуються в неволі, оформляти ветеринарні паспорти, щоб надалі була можливість провести ідентифікацію тварини. На сьогодні, згідно з чинним законом "Про реєстрацію та ідентифікацію тварин", обов'язковій реєстрації підлягають ВРХ, свині, вівці, кози і коні.

Передбачається, що після прийняття закону в Україні створять Єдиний держреєстр тварин. Процес реєстрації передбачає внесення в реєстр даних про тварину, її власника або господарство, переміщення, смерть. А ідентифікація передбачає присвоєння тварині унікального номеру, під яким вона буде значитися в базі.

Нові правила розроблені для того, щоб привести українське законодавство у сфері поводження з тваринами у відповідність з Європейською конвенцією про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала в 2013 році. Послуги з реєстрації будуть платними, в документі вартість цих послуг не уточнюється, але за розрахунками авторів законопроекту, реєстрація обійдеться у близько 34 гривень.

За не надання даних про домашніх тварин або відсутність їх реєстрації власників пропонують притягати до адміністративної відповідальності. Автори документа пропонують збільшити штрафи з 51-435 гривень (в залежності від ступеня правопорушення) до 85-850 гривень.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що у Вінниці заборонили виступи пересувних цирків з тваринами.