ua en ru

Раді пропонують ввести іспит на рівень володіння державною мовою для отримання громадянства

Раді пропонують ввести іспит на рівень володіння державною мовою для отримання громадянства Фото: парламент (twitter.com/Верховна Рада)

Документ було зареєстровано у парламенті 9 червня

У Верховну Раду України внесли законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Документ було зареєстровано 9 червня 2017 року.

Так, проектом планується передбачити, що особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому рівень володіння, необхідний для набуття громадянства, визначає Національна комісія зі стандартів державної мови.

Пропонується встановити, що складання іспиту на рівень володіння держмовою, необхідний для набуття громадянства, здійснюється в Центрі української мови.

Законопроект спрямований на регулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. При цьому дія документу не поширюватиметься на мову релігійних обрядів та на сферу приватного спілкування між особами.

Закон регулюватиме:

  • застосування української мови як мови громадянства України;
  • застосування української мови у діяльності органів держвлади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб'єктів господарювання державної і комунальної форм власності;
  • застосування української мови в публічних сферах (в освіті та науці; у сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих ЗМІ, у книговиданні та книгорозповсюдженні; у сфері електронних інформаційних систем; у сфері обслуговування споживачів; у сфері спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, юридичних послуг, охорони здоров’я, транспорту; при позначенні топонімів, у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок; у діяльності громадських об’єднань, політичних партій, суб’єктів господарювання приватної форми власності при наданні інформації про їхні товари і послуги;
  • застосування державної мови у власних назвах та іменах;
  • визначення стандартів державної мови;
  • порядок захисту державної мови.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав законопроект про збільшення частки української мови на телебаченні.