ua en ru

Раді пропонують врегулювати встановлення меж прибережних захисних смуг

Раді пропонують врегулювати встановлення меж прибережних захисних смуг Фото: Верховна Рада України

Пропонується взаємоузгодити відповідні норм Земельного та Водного кодексів

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді врегулювати встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів, а також уточнити та взаємоузгодити відповідні норм Земельного кодексу України, Водного кодексу України та Закону України "Про землеустрій". Про це йдеться у відповідному законопроекті уряду № 3430, зареєстрованому в Раді сьогодні.

Проектом закону передбачається запровадження можливості встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів без розроблення окремих проектів землеустрою, оскільки розроблення таких проектів потребує додаткових коштів, часу та ускладнює процедуру.

Пропонується, що в межах населених пунктів прибережні захисні смуги водних об'єктів встановлюватимуться за містобудівною документацією та розробленою відповідно до неї документацією із землеустрою.

Зазначається, що межі прибережних захисних смуг водних об'єктів встановлюватимуться та вноситимуться до Державного земельного кадастру, що дасть змогу забезпечити дотримання обмеженого режиму господарської діяльності на відповідних територіях без розроблення окремих проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних захисних смуг.

Відповідно до пояснювальної записки вказується, що це дозволить заощадити значні ресурси, з огляду на велику кількість відповідних водних об'єктів (річок - більше 63 тис., водосховищ - понад 1120, ставків - близько 40 тис. та ін.), а також беручи до уваги те, що внаслідок природних процесів переробки берегів та зміни русел, було б необхідно постійно вносити корективи у такі окремі проекти землеустрою.

Підкреслюється, що у разі прийняття закону його дія не поширюватиметься на земельні ділянки, у тому числі у населених пунктах, що не відносилися до прибережних захисних смуг і були згідно з вимогами чинного законодавства раніше передані у власність чи користування без встановлення відповідних обмежень. Те ж саме стосується і рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, прийнятих у межах чинного законодавства.

Крім того, документом передбачається взаємоузгодити норми Земельного та Водного кодексів, Закону України "Про землеустрій", а також внести відповідні термінологічні уточнення.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді спростити механізм приватизації об'єктів незавершеного будівництва та забезпечити надходження коштів до державного бюджету.