ua en ru

Раді пропонують дозволити участь блоків у парламентських виборах та ввести диференційований "виборчий бар'єр"

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Руслан Князевич пропонує Верховній Раді України дозволити участь блоків у виборах до Верховної Ради України та ввести диференційований "виборчий бар'єр" для партій та блоків.

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Руслан Князевич пропонує Верховній Раді України дозволити участь блоків у виборах до Верховної Ради України та ввести диференційований "виборчий бар'єр" для партій та блоків. Про це йдеться у законопроекті № 4162а "Про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виборчих блоків)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, законопроект пропонує внести системні зміни до закону України "Про вибори народних депутатів України", які передбачають участь виборчих блоків у виборах народних депутатів України.

Також, відповідно до позицій Венеціанської комісії, законопроект пропонує встановити диференційований "виборчий бар'єр" для політичних партій та виборчих блоків.

Так, у статті 53 закону "Про вибори народних депутатів України" пропонується прописати порядок висування кандидатів у депутати партіями та блоками.

"Для висування кандидатів у депутати та участі у виборах депутатів дві або більше партії можуть утворити виборчий блок. Рішення про участь в утворенні блоку приймається кожною з партій на з'їзді (зборах, конференції) у порядку, встановленому статутом партії.

Керівники або представники партій, яким надано з'їздами (зборами, конференціями) повноваження щодо утворення виборчого блоку, укладають угоду про утворення виборчого блоку, яка підписується ними і скріплюється печатками партій, що утворили блок", - йдеться у законопроекті.

Висування кандидатів, формування та затвердження виборчого списку кандидатів у депутати від партії та блоків) у загальнодержавному окрузі здійснюється на з'їзді (зборах, конференції). Партія або блок може висунути кандидатом у депутати як особу, яка є членом цієї партії чи блоку, так і безпартійну особу. Проте, згідно з законопроектом, партія, яка входить до виборчого блоку, не може самостійно висувати кандидатів у депутати чи входити до складу іншого виборчого блоку.

Також проект закону пропонує внести до статті 98 закону "Про вибори народних депутатів України", прописавши, що право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають кандидати у депутати, включені до виборчих списків партій (блоків), що отримали 5%, а для блоків - 7% і більше голосів виборців, у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати, включених до виборчих списків партій та блоків). Кандидати у депутати, включені до виборчого списку партії/блоку, який отримав менше 5% чи 7% голосів не мають права на участь у розподілі депутатських мандатів.

Також законопроект пропонує скоротити з 50 до 40 днів до дня позачергових парламентських виборів термін, вподовж якого мають утворитися окружні виборчі комісії. Відповідні зміни пропонується внести до статті 107.

"Подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за 45 днів до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього закону", - йдеться в документі.

Також проект закону конкретизує правові наслідки неможливості проведення голосування на виборчих дільницях та/або встановити підсумки голосування в межах територіального округу.

Крім того, в законопроекті уточнено особливості забезпечення безпеки роботи членів виборчих комісій, в тому числі при транспортуванні виборчої документації.

На думку автора законопроекту, прийняття цього документу сприятиме "вдосконаленню правового регулювання окремих виборчих процедур та забезпеченню більш ефективних механізмів реалізації і захисту прав громадян України та результатів їх волевиявлення на виборах народних депутатів України".