ua en ru

Раді пропонують дозволити скасовувати закони через всеукраїнський референдум

Раді пропонують дозволити скасовувати закони через всеукраїнський референдум Фото: У Раді пропонують внести зміни в закон про всеукраїнський референдум

Ряд статей у законі про всеукраїнський референдум "суперечить Конституції України"

Група народних депутатів сьогодні зареєструвала у Верховній Раді України законопроект № 2145а "Про всеукраїнський референдум".. Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Авторами законопроекту виступили нардепи Світлана Заліщук, Олександр Черненко, Оксана Сироїд, Іван Крулько, Мустафа-Масі Найєм, Сергій Лещенко, Олена Сотник, Леонід Ємець, Дмитро Добродомов та інші.

Станом на 13:50 текст проекту закону на сайті Ради відсутній.

Проте, як повідомила прес-служба фракції БПП, законопроект пропонує змінити чинний закон "Про всеукраїнський референдум", прийнятий за часів Президента України Віктора Януковича , низка статей якого, на думку членів фракції БПП, "суперечать Конституції України та створюють небезпеку скасування чи внесення змін до її положень у неконституційний спосіб та, відповідно, - небезпеку знищення демократичного політичного режиму та зміни існуючого конституційного ладу в Україні у неконституційний спосіб".

Зокрема, як повідомляється, проект закону усуває можливість винесення на референдум питань, щодо яких Конституція України передбачає інший порядок вирішення.

"Встановлюється, що всеукраїнський референдум може проводитися щодо внесення змін до розділів І, ІІ, ХІІІ Конституції України та щодо зміни території України. Через всеукраїнський референдум, за народною ініціативою, український народ як носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні, здійснюючи своє волевиявлення, може, зокрема, скасовувати закони України або їх окремі положення" - йдеться у повідомленні.

Крім того, як зазначається, з метою недопущення викривлення реального волевиявлення громадян України на всеукраїнському референдумі, використання під час процесу референдуму "чорних" технологій, законопроектом не допускається одночасне проведення всеукраїнського референдуму із черговими виборами Президента України, народних депутатів України у разі, якщо день голосування на всеукраїнському референдумі співпадає з днем голосування на відповідних виборах.

Нагадаємо, робоча група зі змін до Конституції пропонує дозволити місцеві референдуми.