ua en ru

Раді пропонують дозволити приватним учасникам ДПП створити окрему юрособу

Народні депутати Олександра Кужель (фракція "Батьківщина"), Олександр Коваль (фракція Партії регіонів ) та Юрій Дерев'янко (позафракційний) пропонують Верховній Раді України дозволити приватним учасникам - переможцям конкурсу з державно-приватного партнерства (ДПП) створити окрему юридичну особу.

Народні депутати Олександра Кужель (фракція "Батьківщина"), Олександр Коваль (фракція Партії регіонів ) та Юрій Дерев'янко (позафракційний) пропонують Верховній Раді України дозволити приватним учасникам - переможцям конкурсу з державно-приватного партнерства (ДПП) створити окрему юридичну особу. Про це йдеться у законопроекті №4237 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Зокрема законопроект пропонує дозволити переможцю(-ям) конкурсів з визначення приватного партнера створити окрему юридичну особу з метою укладення договору в рамках ДПП.

"Крім переможця (переможців) конкурсу з визначення приватного партнера, приватним партнером може виступати юридична особа, що створена для здійснення державно-приватного партнерства переможцем (переможцями) конкурсу з визначення приватного партнера, при цьому протягом строку дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, переможець (переможці) конкурсу повинен (повинні) прямо або опосередковано володіти 100 відсотками статутного капіталу цієї юридичної особи", - йдеться у законопроекті.

Також, з метою дотримання заборони про участь у конкурсі однієї особи, а укладення договору - з іншою особою, пропонується ввести вимогу про контроль переможцем конкурсу над створеною юридичною особою.

Також у законопроекті пропонується передбачити, що на стороні державного партнера в рамках договору ДПП може брати участь суб'єкт господарювання державної чи комунальної власності.

У законопроекті також зазначається, що державний партнер несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями такого підприємства або господарського товариства, відповідно до договору ДПП.

Крім того, пропонується розширити перелік договорів, які можуть укладатися в рамках ДПП, додавши до частини 1 статті 5 закону "Про державно-приватне партнерство" такий договір як "управління майном". У нинішній редакції закону передбачено, що договори ДПП можуть укладатися про: концесію; спільну діяльність та інші договори.

Також законопроект пропонує доповнити статтю 6 закону про ДПП, згідно з яким закупівля товарів, робіт, послуг державним партнером у приватного партнера здійснюється на умовах та за ціною, встановленими договором ДПП без застосування процедур закупівлі, передбачених законом України "Про здійснення державних закупівель" та законом "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності".

Крім того, пропонується також встановити, що такі об'єкти можуть підлягати обов'язковій передачі державному партнеру не пізніше дати припинення договору, а умови щодо їх використання приватним та державним партнером визначаються договором ДПП.

Також пропонується встановити, що договором про ДПП може бути передбачено виникнення спільної часткової власності на новостворені чи придбані об'єкти, при цьому порядок поділу зазначених вище об'єктів та продажу частки у спільній частковій власності регулюються договором про ДПП.

Крім того, проект закону пропонує закріпити у частині 1 статті 8 закону про ДПП положення, за яким приватний партнер отримує можливість використовувати земельну ділянку безпосередньо на підставі договору, що укладається в рамках ДПП, та одночасно із набранням чинності договором про ДПП.

"Метою даного законопроекту є зняття регуляторних бар'єрів для розвитку ДПП та стимулювання інших механізмів залучення інвестиційних капіталовкладень в Україні", - зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.