ua en ru

У Раді пропонують розглянути питання автокефалії вже після виборів президента

У Раді пропонують розглянути питання автокефалії вже після виборів президента Фото: патріарх Варфоломей (patriarchate.org)

Депутати направили відкрите звернення до патріарха Варфоломія

Депутати Верховної ради направили відкрите звернення до патріарха Варфоломія з проханням перенести надання автокефалії української церкви заради збереження миру. Лист за підписом Андрія Деркача, Якова Безбаха, Андрія Шипка, Василя Горбаля і Григорія Смітюха опубліковане на сайті "Обозревателя".

Депутати пропонують розглянути питання надання автокефалії української церкви після виборів президента в 2019 році.

"Сьогодні, на Різдво Пресвятої Богородиці, публікуємо лист, спрямований Патріарху Варфоломію 19 вересня (день Михайлового чуда). Пропонуємо зібрати Всеправославну нараду, щоб у злагоді з Московським Патріархом виробити єдино Правильний підхід: або надання автокефалії УПЦ, або розміщенням подвір'їв Вселенського Патріархату на території України (такі вже за фактом існують тут), або інше спільне рішення, яке допоможе подолати розкол, всіх влаштує і всіх примирить в ім'я Порятунку і на благо Православ'я", – пишуть депутати.

Депутати просять не приймати поспішного рішення. "Закликаємо максимально зважити майбутній історичний крок, щоб уникнути політичних спекуляцій на цю тему", – наголошується у зверненні.

Автори листа вважають, що поспішне ухвалення рішення про автокефалію бентежить більшість православних в Україні.

"Вони не розуміють поспішності процесу і засмучені відсутністю Вашого діалогу з УПЦ. Разом з тим вони чітко бачать греко-католицькі "локомотиви" в центральних органах влади України, що везуть Томос Вашої Святості Україні як "агітаційний лист" до президентських виборів. Не хотілося б, щоб історична можливість автокефалії і Ваше світле прагнення були забруднені промовами кандидатів у президенти і використані ними в корисливих цілях", – стверджують депутати.

Як відомо, Вселенський патріархат почав процес імплементації рішення про надання автокефалії Української помісної православної церкви.