ua en ru

Раді пропонують передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства

Раді пропонують передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Така процедура надасть змогу таким особам законно перебувати на території України

Верховній раді України пропонують прийняти законопроект №9123 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства", яким передбачається встановити процедуру визначення статусу такої особи. Проект був зареєстрований у Раді 21 вересня 2018 року.

У пояснювальній записці підкреслюється, що у 2013 році Україна приєдналася до Конвенції про статус апатридів та Конвенції 1961 року про скорочення безгромадянства, і таким чином взяла на себе міжнародні зобов’язання щодо урегулювання та поліпшення статусу осіб без громадянства, які перебувають на території нашої держави. Однак на сьогодні процедура визначення статусу особи без громадянства законодавством України не врегульована.

Створення такої процедури, як наголошують автори закону, у подальшому надасть змогу таким особам законно перебувати на території України, отримати документ, що посвідчує їх особу та підтверджує законність проживання на території України - посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, а за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад 2 роки - отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання.

Крім цього, пропонується надати особам, які звернулися із заявою про визнання особою без громадянства, права на безоплатну вторинну правову допомогу та звільнити їх від сплати судового збору та авансового внеску за виконання судових рішень, які стосуються оскарження рішень про визнання особою без громадянства.

Крім того, проектом планується надати особам без громадянства можливості реалізувати право на працю та належні умови життя.

Нагадаємо, Рада планує ввести кримінальну відповідальність за незаконне перетинання держкордону. Так, у вересні парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №7017 "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону".

Як писало РБК-Україна, на Закарпатті викрили щонайменше 39 осіб з подвійним громадянством.