ua en ru

Раді пропонують обмежити права релігійних організацій, чиї керівні органи знаходяться в РФ

Раді пропонують обмежити права релігійних організацій, чиї керівні органи знаходяться в РФ Фото: Верховна Рада України

Влада зможе припиняти діяльність таких організацій в Україні

Верховній Раді України пропонують обмежити права релігійних організацій, чиї керівні органи знаходяться в Російській Федерації. Відповідний законопроект №4511 "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором" був зареєстрований в ВР 22 квітня 2016 року.

Зокрема, запропоновано визнати особливий статус релігійних організацій, які проводять свою діяльність в Україні, а керівні центри яких знаходять в Росії. Документ вносить уточнення щодо реєстраційної процедури релігійних організацій та порядку запрошення релігійними організаціями іноземних громадян для проведення проповідницької діяльності на території України тощо.


Підкреслимо, проектом пропонується передбачити, що в разі систематичного порушення чинного законодавства України, встановлення факту співпраці з представниками мілітарно-терористичних угрупувань, а також невиконання правових норм, передбачених статтями цього проекту закону, з боку представників таких релігійних організацій, державний орган, що уповноважений здійснювати реєстрацію статуту (положення) цих релігійних організацій, ініціює припинення діяльності такої організації на території України.

Нагадаємо, у березні "голова" так званої "Луганської народної республіки" (ЛНР) Ігор Плотницький на апаратній нараді Радміну доручив Державному комітету з питань релігії та духовності ЛНР спільно з МГБ і МВС перевірити діяльність релігійних громад в Республіці.