ua en ru

Раді пропонують забезпечити безперебійне водопостачання для Криму

Позафракційний народний депутат Лев Миримський пропонує Верховній Раді України забезпечити безперебійне водопостачання Криму

Позафракційний народний депутат Лев Миримський пропонує Верховній Раді України забезпечити безперебійне водопостачання Криму. Про це йдеться в проекті постанови № 4981 "Про забезпечення безперебійного водопостачання на територію Автономної Республіки Крим", який сьогодні зареєстровано у парламенті, повідомила прес-служба нардепа.

Згідно з повідомленням, у проекті постанови зазначається неприпустимість будь-яких спроб припинення або зменшення подачі води через Північно-Кримський канал на територію Автономної Республіки Крим шляхом перекриття або навмисного пошкодження його споруд.

Також, відповідно до пояснювальної записки, Державне агентство водних ресурсів України невідкладно має забезпечити експлуатаційний режим роботи Північно-Кримського каналу з водопостачання в АР Крим та вжити заходів щодо оформлення договірних відносин для забезпечення водними ресурсами потреб Криму на питне водопостачання, зрошення сільськогосподарських культур та для погашення заборгованості водокористувачів Криму в 2013 р. перед Управлінням Північно-Кримського каналу.

Миримський зазначив, що поки Україна і Росія не можуть прийти до спільних домовленостей у питанні водопостачання АРК, урожай Криму вже страждає від нестачі води: повністю загинув весь посів рису, врожай кукурудзи і сої знаходиться під загрозою, на третину менше може виявитися урожай овочів і кормових культур, через відсутність дніпровської води вже постраждали сади і виноградники.

"Без поливу дерева приречені на загибель. Місцеві фермери страждають від відсутності зрошення і змушені спостерігати, як гине їхній урожай. В цілому, втрати зерняткових на півострові на даний момент складають до 30%, зокрема, персика - до 80%, а то й до 100% в окремих районах", - наголошується в повідомленні.

"Вважаю, що ситуація, що склалася, - це злочин проти Криму і кримчан і шкідництво для України. Раніше вода в Крим поставлялася безкоштовно. Сьогодні Крим готовий платити за воду. Наша держава може отримувати додатково 2-3 млрд грн за поставку води в Крим", - цитує прес-служба слова Миримського.