ua en ru

Раді пропонують дозволити націоналізувати майно російських компаній в Україні

Раді пропонують дозволити націоналізувати майно російських компаній в Україні Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Також планується передбачити можливість заборони діяльності таких компаній в Україні

Верховній раді України пропонують прийняти законопроект №8340 "Про внесення змін до закону "Про санкції", яким пропонується передбачити передачу у власність України майна держави-агресора чи юридичної або фізичної особи, які порушили відповідні права та інтереси України. Документ внесли в Раду 8 травня 2018 року.

"Метою розроблення законопроекту є законодавче врегулювання можливості застосування спеціальних економічних санкцій до українських юридичних осіб, юридичних осіб, які знаходиться під контролем української юридичної особи, громадян України запровадження секторальних (без визначення кола осіб) санкцій щодо заборони господарської діяльності та передачі у власність України майна держави-агресора чи юридичної або фізичної особи, які порушили відповідні права та інтереси України, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства про санкції", - наголошується у пояснювальній записці.

Документом, зокрема, пропонується запровадження секторальних санкцій: заборона діяльності суб'єктів права власності і господарювання; перехід у власність України майна держави, за винятками, встановленими міжнародними договорами України, чи юридичної або фізичної особи, які порушили відповідні права та інтереси України та її громадян.

Відповідно до проекту, діяльність щодо виявлення, запобігання та припинення порушень за застосуванням спеціальних економічних санкцій покладається на центральний орган виконавчої влади у сфері економічної політики. За порушення законодавства про санкції передбачається штраф у потрійному розмірі від одержаного прибутку за останні три роки.

Підкреслимо, що законопроект не визначає сам механізм переходу майна у власність української держави, однак проектом визначається, що Кабінет міністрів протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом має розробити механізм забезпечення переходу у власність України майна держави, за винятками, встановленими міжнародними договорами України, чи юридичної або фізичної особи, які порушили відповідні права та інтереси України та її громадян.

Крім того, уряду доручено створити орган з моніторингу виконання санкцій.

Автор законодавчої ініціативи - нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка" Роман Зварич.

Нагадаємо, комітет постійних представників 28 країн-членів Євросоюзу раніше розглянув додаткові санкції відносно Росії у зв'язку з проведенням виборів президента РФ в окупованому Криму.