ua en ru

У Раді підготували звернення до іноземних парламентів по Савченко і Сенцову

У Раді підготували звернення до іноземних парламентів по Савченко і Сенцову Фото: Надія Савченко

Раду закликають активізувати вплив міжнародної парламентської дипломатії на РФ

Комітет у закордонних справах підготував проект Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав і міжнародних парламентських асамблей щодо порушення Російською Федерацією основоположних прав і свобод людини та посилення політичних переслідувань. Про це повідомила народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка», перший заступник голови Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає прес-служба БПП.

За словами депутата, Комітету доводиться констатувати той факт, що російська сторона ігнорує численні заклики міжнародної спільноти припинити політичні переслідування, відмовляється виконувати положення чотирьох ухвалених у 2015 році резолюцій Парламентської Асамблеї Ради Європи, які містять заклик до влади РФ звільнити всіх заручників та незаконно утримуваних осіб.

«З огляду на вищевикладені обставини, члени Комітету вважають за доцільне запропонувати Верховній Раді України звернутися із закликом до парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських асамблей засудити неправомірні судові рішення стосовно громадян України Н.Савченко, О.Сенцова та О.Кольченка, вжити усіх можливих заходів парламентської дипломатії, для якнайшвидшого звільнення народного депутата Верховної Ради України, члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко, яка наділена дипломатичним імунітетом, а також всіх незаконно утримуваних в Російській Федерації громадян України», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона також зазначила, що в проекті Звернення міститься сигнал про доцільність підготовки персональних санкційних списків, з метою звільнення незаконно утримуваних громадян України та повернення Росії у русло міжнародного права, а також недопущення безкарності винних за грубі порушення прав людини та злочини проти людяності, вчинені від початку російської агресії проти України.

«До проекту Звернення включено також новий елемент зовнішньополітичного впливу, суть якого полягає в активізації міжнародного моніторингу за ситуацією в Російській Федерації і на окупованих нею територіях у сфері дотримання прав і свобод людини», - додала перший заступник Комітету у закордонних справах.

Нагадаємо, зокрема глава Євросоюзу Дональд Туск раніше заявляв, що Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Надія Савченко - це символи політики цинізму в Російській Федерації.