ua en ru

У Раді підтримують будівництво Біланівського ГЗК

У Верховній Раді підтримують будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК). Про це стало відомо в ході сьогоднішнього засідання комітету Верховної Ради, присвяченого зазначеному питанню.

Ініціаторами виступили народні депутати Сергій Каплін та Володимир Шаповалов, які напередодні виборів почали активну критику створення ГЗК з точки зору загрози навколишньому середовищу. Однак депутати не представили жодних висновків екологічної комісії або експертиз, які підтвердили б їх побоювання.

"Ми виходимо з того, що всі висловлювання та застереження щодо будівництва комбінату повинні бути підтверджені відповідними дослідженнями профільних наукових установ і повинні мати науково обґрунтовану аргументацію. Це серйозне питання і для жителів регіону та країни", - зазначив голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища комітету ВРУ з питань екологічної політики Іван Рибак.

За попередніми висновками незалежної компанії Royal Haskoning DHV (Великобританія), Біланівський ГЗК планується запустити в роботу в 2020 році. У той час, за оцінками експертів, вичерпаються запаси руди на Верхньо-Плавнинському і Лавриківському кар'єрі Полтавського ГЗК, і велика кількість людей залишиться без роботи. Як зазначається, Біланівський ГЗК з урахуванням допоміжних виробництв зможе забезпечити 6000 нових робочих місць та сприятиме розвитку регіону через наповнення бюджетів всіх рівнів (близько 3,0 млрд грн надходжень за період виробничої діяльності підприємства). Очікуваний обсяг інвестицій, які планується залучити до розроблення Біланівського родовища і будівництво комбінату - понад 3,0 млрд дол. США. Фактично, вже залучено понад 200,0 млн грн іноземних інвестицій.

За словами Рибака, після першої скарги депутатів на недостатню роз'яснювальну роботу з будівництва Біланівського ГЗК, 6 серпня цього року була створена робоча група та проведено виїзне засідання за участю народних депутатів, керівників Міністерства екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, представників місцевої влади, науковців та ЗМІ.

"За інформацією Держатомрегулювання, мінеральна сировина Біланівського родовища не може розглядатися як радіоактивний матеріал. За висновком Українського гідрометеорологічного інституту, Центру моніторингових досліджень і природоохоронних технологій, Федерального інституту геологічних наук та природних ресурсів (Німеччина) розробка Біланівського родовища не призведе до накопичення відходів гірничого виробництва з підвищеним вмістом природних радіонуклідів", - підкреслив він.