ua en ru

Представники фракцій Ради підтримали створення "порто-франко" в Одеському регіоні

У Верховній Раді Україні підтримали створення "порто-франко" в Одеському регіоні. Про це заявили депутати з парламентських фракцій.

"Мене дивує, чому пропозицію виключно Одесі і Одеській області надати особливий статус зони вільної торгівлі порто-франко? Адже є і інші регіони, які, я впевнена, зараз із задоволенням приєдналися б до такої ініціативи. Але, як на мене, то сьогодні нам вкрай необхідно змінити умови функціонування бізнесу по всій країні і створити сприятливі умови для інвестицій", - вважає народний депутат України, член фракції партії "Блок Петра Порошенко" Іванна Климпуш-Цинцадзе.

З нею згоден Олександр Кірш, депутат з фракції партії "Народний фронт": "Раз вже з Криму зробили вільну економічну зону, то з Одеси її потрібно зробити тим більше". За словами нардепа, Михайло Саакашвілі, як губернатор Одеської області, повинен забезпечити некорумпованість даного проекту. "Україні вкрай необхідні інвестиції, а Одеса кліматично і географічно - найоптимальніше місце", - заявив Кірш.

Про користь інвестицій згадав і Денис Силантьєв, народний депутат, член фракції Радикальної партії: "З точки зору розвитку економіки і створення сприятливого інвестиційного клімату, надання Одеській області статусу "порто-франко" - ідея позитивна. Зараз не час, а в майбутньому, після вирішення питань, пов'язаних із територіальними претензіями, Україна зможе йти шляхом залучення інвестицій і створення зон вільної торгівлі".

Сергій Кіраль, член фракції партії "Самопоміч", заступник голови Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва пропонує як альтернативу вільним економічним зонам індустріальні парки. "Ми розглядали на засіданні нашого комітету законопроект Євгена Мураєва про запровадження режиму "порто - франко" в Одеській області та ухвалили рішення надіслати цей документ на доопрацювання. Набагато більш вдалою альтернативою в цьому сенсі є індустріальні парки. Вони здатні стимулювати економіку і надають переваги для інвесторів. Перш за все - для тих, хто інвестує в переробну промисловість. Переконаний, що розвиток "переробки" для України зараз набагато важливіше, ніж преференції в торгівлі", - пояснив Кіраль.

"Ще в царській Росії зрозуміли, як важливо порто-франко. Але, на превеликий жаль, у парламенті, де сьогодні панує коаліція, вважають, що Одесі розвиватися не треба", - різко відреагував народний депутат України, член фракції політичної партії "Опозиційний блок" Вадим Рабинович, зазначивши, що одеський губернатор Михайло Саакашвілі вважає, що режим порто-франко не потрібен. "Порто-франко необхіден Одесі і потрібно Україні", - категорично не згоден з Саакашвілі Рабінович.

Народний депутат України, член фракції політичної партії "Опозиційний блок" Микола Скорик цілком підтримує ідею впровадження в Одесі зони порто-франко. "Не бачу в цьому ніякого сепаратизму. Подібні заяви - повна дурість", - прокоментував він. Політик зазначив, що ідея створення порто-франко повністю вписується в концепцію президента про надання більшої самостійності регіонам. "Взагалі, якщо б у свій час не було статусу порто-франко, який був даний Одесі під час її заснування, то не було б і самої Одеси в тому вигляді, в якому ми її знаємо", - резюмував Скорик.

Депутати від фракції "Батьківщина" були небагатослівні, але також відзначили необхідність посилення економічної привабливості регіонів України.

Раніше в Одеській області зібрали 25 тисяч підписів під петицією на підтримку створення в регіоні "порто-франко". Тепер петицію повинен розглянути президент України Петро Порошенко.

У лютому цього року активісти громадського руху "Одеса - за порто-франко" зібрали понад 40 000 підписів на підтримку введення в Одесі особливого режиму. 14 жовтня нардеп Євген Мураєв вніс на розгляд Верховної ради законопроект про зону "порто-франко" в Одесі.