ua en ru

У Раді можуть ініціювати санкції проти бізнесу на окупованих територіях, - нардеп

У Раді можуть ініціювати санкції проти бізнесу на окупованих територіях, - нардеп Фото: Юрій Береза

Комітет з нацбезпеки може ініціювати санкції проти бізнесу, що працює на окупованих територіях

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони може ініціювати введення окремих санкцій проти українського бізнесу, який працює на території окупованих районів Донецької та Луганської області, а також в окупованому Криму. Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат України, член фракції "Народний фронт", голова підкомітету з питань військової безпеки і оборони профільного комітету ВР Юрій Береза, коментуючи запитання про його ставлення до фактів роботи української мережі "АТБ" у Криму і на Донбасі, а також до ймовірності, що капітал "АТБ" контролює РФ.

"Весь бізнес, який працює на окупованих територіях, моя чітка позиція, він мав припинитися і повернутися додому. І ніяких розмов з агресором не повинно бути", - зазначив він.

Політик вважає, що порядні українські підприємці мали можливість подати в суд на російську сторону, яка "віджала" їхнє майно в Криму.

"Те, що було захоплено, віджато російською стороною, маючи фінансові можливості, це не надто складно подати в суд, Європейський суд, і повернути все назад. Це не є проблемою для підприємця", - зазначив нардеп.

При цьому Береза підкреслив, що тим, хто цього не зробив, продовжувати працювати на окупованих територіях очевидно вигідно, і комітет готовий відповісти на це достатньо жорстко. "Якщо це вигідно, то розумієте, наступною буде наша відповідь, наприклад, комітету нацбезпеки і оборони, це все ж включення в список санкційний. І розширення цього санкційного списку тими, що працюють на окупованих територіях", - зазначив Береза.

Крім того, нардеп не виключив можливість націоналізації мережі АТБ, якщо буде встановлено, що монопольне становище або власники становлять загрозу національній безпеці України.

"100%. І це питання буде також розглядатися. Це стосується абсолютно всіх бізнесів, які задіяні у фінансуванні вбивць українців. Немає недоторканних. Я підкреслю. Я буду першим ініціювати це, для того, щоб забрати це все у власність держави", - додав нардеп.

Нагадаємо, раніше ЗМІ оприлюднили звернення народних депутатів, членів групи "Депутатський контроль" до Служби безпеки України та Ради національної безпеки і оборони з проханням з'ясувати, чи є достовірною інформація українських видань нібито про сплату підконтрольним власникам "АТБ" підприємствами податків в Криму, а також чи співпрацює мережа "АТБ" з бойовиками на Донбасі.

Крім того, політики попросили дати оцінку, чи несе така співпраця, а також монопольне становище мережі і можлива участь у капіталі російських громадян, зокрема олігарха Костянтина Малофєєва, загрозу національній безпеці країни.