ua en ru

У Раді ініціюють призначення позачергових виборів мера Миколаєва

У Раді ініціюють призначення позачергових виборів мера Миколаєва Фото: wikimedia.org

У Раді зареєстровано проект постанови "Про призначення позачергових виборів Миколаївського міського голови"

Народний депутат, голова Миколаївської обласної організації партії "Відродження" Артем Ільюк 10 жовтня зареєстрував проект постанови "Про призначення позачергових виборів Миколаївського міського голови". Про це йдеться в повідомленні на сайті партії.

Зокрема, нардеп зазначає, що відповідно до частини п'ятої статті 42 закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" міський голова, на відміну від ради як колегіального органу, несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

"Мер повинен нести відповідальність за місто. Це в ідеалі. А на ділі у нас вийшло, що мер поніс індивідуальну відповідальність за загальну бездіяльність. Що стосується депутатського корпусу, то більшість місцевих депутатів, слухаючи своїх так званих лідерів, показали, що в цьому складі вони не здатні приймати важливі для міста рішення і стояти на захисті прав миколаївців, своїх виборців. Тому навздогін імпічменту мера, потрібне перезавантаження і міськради", - заявив Ільюк.

Він також вважає за доцільне разом з проектом постанови "Про призначення позачергових виборів Миколаївського міського голови" призначити вибори Миколаївської міської ради. Він нагадав, що проект постанови "Про дострокове припинення повноважень Миколаївської міської ради та призначення позачергових виборів ради" був зареєстрований у Верховній Раді України ще 4 вересня.

У підготовленому парламентарієм проекті постанови сказано, що відсутність обраного відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, Миколаївського міського голови є порушенням принципу народовладдя та Статуту територіальної громади міста Миколаєва