ua en ru

У Раді хочуть збільшити вартість найдешевших сигарет до 24 гривень, - експерт

У Раді хочуть збільшити вартість найдешевших сигарет до 24 гривень, - експерт Фото: Тарас Загородній (джерело фото - "Радіо Свобода")

У Верховній раді хочуть збільшити вартість найдешевших сигарет до 24 гривень. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook написав експерт Тарас Загородній.

"Достовірні джерела з Верховної Ради повідомляють, що в понеділок 19.12.16, у профільному комітеті Верховної Ради будуть розглядатися поправки в Податковий кодекс України, де наші чинуші пропонують встановити фактично мінімальну роздрібну ціну на пачку сигарет в 24 грн", - пише експерт.

За його словами, встановивши, що виробник, який задекларує тютюнову продукцію вартістю нижче двох мінімальних акцизних зборів, заплатить ці самі два мінімальних акцизних збори (мінімальний акцизний збір на пачку сигарет з урахуванням підвищення тютюнового акцизу на 40% складе 12 грн на пачку сигарет). "Тобто 12 множимо на 2, отримуємо 24 грн", - пише експерт.

Загородній також зазначив, що прибуток від впровадження цієї ініціативи отримають три тютюнових "монстра": "Філіп Моріс", "Джепен Тобако" і "Брітіш Амерікан Тобако", що мають у своїх портфелях всі марки середньоцінового сегменту та преміум сегмента.

"Нижній сегмент сигарет просто не буде нікому цікавий за ціною 24 грн. Його місце займе "чорний" ринок на боротьбу з яким наш уряд буде виділяти величезні гроші. Тобто наші з вами гроші. Така собі "приватизація прибутку" і "націоналізація збитків". До речі, Європа з їх засобами дотепер не може побороти це явище. Не буду пояснювати, що таке зростання "тіньового ринку". Це і зростання злочинності, і корупції. Отже, чекаємо на тютюнову кризу чи все-таки депутати не пропустять законопроект. Сумніваюся, що вони навіть прочитають перед голосуванням і наша улюблена країна, як завжди отримає новий сюрприз під "ялинку". Я, звичайно, проти куріння, але в даному випадку це просто нахабне лобіювання інтересів транснаціональних корпорацій. Сподіваюся, це не пройде", - резюмував він.

Рубрика «Це цікаве» Достовірні джерела з Верховної Ради повідомляють, що в понеділок 19.12.16, у профільному ко...

Опубліковано Taras Zahorodniy 18 грудня 2016 р.