ua en ru

У Раді допускають зміну меж і збільшення кількості мажоритарних округів

У Раді допускають зміну меж і збільшення кількості мажоритарних округів Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Збільшення числа округів пов'язано з окупацією Криму та частини Донбасу

У Верховній раді України допускають зміну меж і збільшення кількості мажоритарних округів перед парламентськими виборами 2019 року. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Перейти кордон: кому вигідно перекроювання мажоритарних округів перед виборами".

Як стверджує один з нардепів, обраний по мажоритарному округу в Івано-Франківській області, додатково перед виборами можуть сформувати ще 27 округів. Логіка тут наступна. Раз на останніх парламентських виборах у 2014 році у 27 одномандатних округах, розташованих на окупованих територіях, вибори не відбулися, отже, 27 мандатів залишаються вакантними.

Згідно з цим задумом, всі округи, розташовані на підконтрольній Україні території, переділять для обрання ще 27 депутатів-мажоритарників. Крім того, в столиці можуть з трьох частин округів сформувати новий, але для такого перекроювання вже треба вносити зміни до законодавства.

"Кількість округів встановлено законом. Центральна виборча комісія може змінити тільки межі, центри округів в межах кількості в 225 округів", - пояснив нардеп від БПП Олександр Черненко.

У той же час новообраний член ЦВК Тетяна Юзькова розмови про перекроювання округів називає чутками, але можливість такого розвитку подій не виключає.

Зазначимо, номери, межі та центри округів ЦВК має оприлюднити не пізніше ніж за 175 днів до дня голосування, тобто до 5 травня наступного року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Києві можуть додати три мажоритарних округи.