ua en ru

У Раді немає 300 голосів для припинення повноважень усіх членів ЦВК, - джерело

У Раді немає 300 голосів для припинення повноважень усіх членів ЦВК, - джерело Фото: парламент (РБК-Україна)

Джерело в парламенті не виключає, що можуть призначити тільки 7 або 8 членів ЦВК

У Верховній раді зараз немає 300 голосів для припинення повноважень усіх членів Центральної виборчої комісії (ЦВК). Про це сказано в матеріалі РБК-Україна "Всі на вихід: як Верховна рада планує міняти склад Центрвиборчкому".

Так, один зі співрозмовників агентства в фракції "Блок Петра Порошенко" повідомив, що в даний час для припинення повноважень всієї комісії набереться приблизно 260 голосів.

"Поки є тільки приблизно 260 голосів. "Оппоблок" не дасть голосів, оскільки продовжує наполягати на двох кандидатах. Частина "Відродження", яка орієнтується на Коломойського, також не голосуватиме. "Батьківщина", швидше за все, дасть голоси, інакше як вони будуть виглядати, якщо відмовляться підтримати перезавантаження ЦВК? Але вона точно буде голосувати не в повному складі", - відзначило джерело в президентській фракції.

У матеріалі підкреслюється, що якщо депутатам не вдасться до 20 вересня зібрати конституційну більшість для припинення повноважень усіх членів ЦВК, парламент піде по другому шляху із заміною лише 13 членів, у яких закінчився термін повноважень.

"Головний аргумент Парубія у спробі переконати фракції і групи полягає в тому, що якщо не поміняємо всю комісію, тоді підемо по другому варіанту. Але тоді шанси на те, що кандидатура якоїсь із фракцій або груп може не набрати потрібної кількості голосів для потрапляння у ЦВК, набагато вище", - пояснило одне з джерел у керівництві БПП.

Співрозмовник не виключив, що Рада зможе призначити тільки сім або вісім членів Центрвиборчкому.

Нагадаємо, голосування Верховної ради за оновлення Центральної виборчої комісії (ЦВК) заплановано на 20 вересня.

Президент Петро Порошенко заявив, що Верховна рада повинна обрати новий склад ЦВК і прийняти рішення щодо розблокування виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах.

Як писало РБК-Україна раніше, спікер ВР Андрій Парубій заявив, що обрання нової ЦВК є одним з ключових питань на наступному пленарному тижні. На думку голови ВР, нардепи зможуть знайти взаєморозуміння з питання оновлення комісії.