ua en ru

Рада завтра розпочне розгляд "мовного закону"

Рада завтра розпочне розгляд "мовного закону" Фото: парламент (Віталій Носач/РБК-Україна)

За словами Княжицького, закон має бути ухвалений до першого туру виборів президента

Верховна рада України завтра, 28 лютого, розпочне розгляд у другому читанні "мовний закон" - законопроекту 5670-д "Про функціонування української мови як державної". Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань культури та духовності Микола Княжицький, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook Княжицького.

За словами Княжицького, передбачено створення двох органів - Національної комісії зі стандартів мови.

"Вона затверджуватиме стандарти мови та видаватиме державні сертифікати про рівень володіння державною мовою", - йдеться у повідомленні.

Інший орган -Уповноважений із захисту державної мови, який розглядатиме скарги осіб щодо недотримання мовного законодавства.

"Законопроектом не впроваджується обов’язкова сертифікації на знання мови для всіх громадян України. Водночас, знання мови є однією з умов для зайняття найвищих посад у державі. Це відповідає європейській практиці", - додав Княжицький.

Він також додав, що мовний закон має бути ухвалений до першого туру виборів президента.

Рада завтра розпочне розгляд "мовного закону"

Нагадаємо, глава ВР Андрій Парубій заявив, що "мовний закон" невідкладно розглянуть у другому читанні в лютому. У документ можуть включити поправку про мову освіти.

Також РБК-Україна писало, що підготовлений до другого читання закон про функціонування української мови як державної не заборонятиме видавництво друкованих ЗМІ на мовах Європейського союзу.